Digitális felzárkóztatás élményekkel, hátrányos helyzetű gyerekeknek

Kastélyosdombón, a Dráva völgyé­ben fekvő dél-somogyi településen, az Ökumenikus Segélyszervezet központjában egyhetes, iskolára előkészítő táborokat szerveztek hátrányos helyzetű gyerekeknek a segélyszervezet és az E.On összefogásával. Egyszerre tanulás és nyaralás a gyerekek számára ez a hét, ahol életre szóló élményeket szereznek.

2020. 08. 22. 11:14
null
Játékos módon sajátítják el a kicsik a kellő és korszerű információkat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A most zajló tábor előzménye, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet az E.On-nal összefogva közös felzárkóztató táborokat tartottak idén nyáron olyan hátrányos helyzetű gyerekeknek, akik tavasszal kimaradtak a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatásból. A hátrányos helyzetű családokban felnövő gyerekek nehezen tudtak lépést tartani a rendkívüli oktatással, mert vagy nem álltak rendelkezésükre megfelelő digitális eszközök vagy a használatukhoz szükséges készségek és ismeretek voltak hiányosak.

Ezt ismerve fel indított júliusban közös programot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és az E.On, hogy a digitális oktatásban kimaradó gyerekek nyári táborokban hozhassák be a lemaradást és felkészülten kezdhessék el szeptemberben az új tanévet. Az első táborokat a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gönci járásban tartották, augusztusban pedig Olaszliszkán és a Somogy megyei Kastélyosdombón folytatnak. A hat táborban alkalmanként 15-20 fős csoportokban összesen 109 gyerek vesz részt napközis vagy bentlakásos rendszerben, miközben az étkeztetésről is a szervezők gondoskodnak.

A sikerélmény a kulcs

Az egyhetes tábor kikapcsolódást, közösségi élményeket, igazi nyaralást is jelent a gyerekeknek. Látogatásunkkor a cég önkéntesei, különböző szakterületekről érkező munkatársai tematikus napot tartottak. A gyerekek élénk érdeklődéssel követték az interaktív órát, játszva fogadták be a megújuló energiá­val kapcsolatos ismereteket az energiakaland-órán. Megismerkedtek a robottal, aki táncol, tornázik, majd praktikus tippeket is kaptak a szakoktatótól, mire számítsanak, ha az energetika világában szeretnének például villanyszerelőként szakmát választani. A program folytatásaként a legbátrabbak magasba emelkedhettek a vállalat kosaras autójával, majd egy félbevágott Nissan elektromos autóban utazva szerezhettek tapasztalatot az e-mobilitásról. Miki volt a legaktívabb az órákon, minden kérdésnél magasra nyújtotta a kezét. Érdeklődésünkre elmondta, hogy részt vett a nyári táborokban is. Sokat jelentett számára, hogy érdekes órákon szerezték meg az új ismereteket, kedvence az informatika. Élvezte a játékot az intézmény medencéjében, és a közös esti beszélgetéseket.

Erzsi néni – Balogh Erzsébet tanítónő, a gyerekekkel foglalkozó egyik nevelő – szerint is nagyon fontosak az esti beszélgetések, ahol egyre jobban megismeri a gyerekeket, és ráérez azokra a problémákra, amelyek a tanulási nehéz­séget okozzák. Az itt tartott órákon és programokon sokat jelent a gyerekek­­nek, hogy sikerélményük van. Egyre többet jelentkeznek, egyre bátrabbak; ha valami gond van, leülnek beszélgetni, és mindig van megoldás.

Játékos módon sajátítják el a kicsik a kellő és korszerű információkat
Fotó: Havran Zoltán

Az összefogás erőt ad

Az Ökumenikus Segélyszervezet egy közösség, amely az összefogás erejével nyújt hatékony segítséget a nélkülözőknek és bajbajutottaknak. Kiemelt célkitűzésük, hogy esélyt kínáljanak a felzárkózásra a szegénységből kiutat kereső családok számára, kitörési pontokat kínáljanak azoknak, akik maguk is készek tenni a felzárkózásért. Rácsok Balázs, a segélyszervezet szociális igazgatója elmondta, hogy ez a második év, amikor a kastélyosdombói központ területén létrehozott Esélytáborban fejlesztőtáborokat szerveztek. Tavasszal mindez bizonytalanná vált a ­koronavírus ­miatt. Július közepén kapott végül zöld utat a tábor. Akkor jelentkezett stratégiai partnerük a felajánlással, amikor a legnagyobb szükség volt rá.

– Mi jeleztük, hogy nem segélyezésben gondolkodunk, segítséget szeretnénk adni a családoknak – avat be az igazgató az előzmények ismertetésébe. – A szegregátumokban tapasztaltuk a digitális oktatás nehézségeit. Nagyon változó a helyzet a különböző településeken. Volt olyan hely, ahol a fénymásolt feladatlapokat vittük ki a családoknak. Volt, ahol digitális eszközöket adtunk ki, internettel együtt. A munkatársaink mindennap mentek, érdeklődtek, mire van szükség, hogyan haladnak a gyerekek, elkészítették-e a házi feladatot. A programban az általános iskolás korosztály vesz részt. Többségüknek semmilyen eszköze sincs otthon, néhányan még számítógéppel sem találkoztak. A környékbeli iskolákban sok helyen csak a 7. osztályban kezdődik a digitális kompetencia fejlesztése. Nehézséget jelentett, hogy a koronavírus időszakában eltűntek a szabályok és a struktúra a gyerekek, így a szülők életéből is. Ezért szerveztük ezt a tábort, hogy visszatérjenek az oktatás ­világába. Harmincperces órákkal kezdünk, majd fokozatosan bővítjük az időtartamot. Tizennyolc gyerek vesz részt, ők itt is laknak a tábor idején, a környező településekről érkeznek. A pedagógusokkal és szülőkkel egyeztetve választjuk ki, kinek van szüksége a programra.

Havonta élménynap

Ősszel Olaszliszkán, a gönci járásban és Kastélyosdombón összesen kilencven gyereket várnak, akik korrepetálást is kérhetnek, és szakemberek segítik őket abban, hogy a meglévő digitális eszközöket használva hogyan tudják megoldani iskolai feladataikat. Havonta egyszer közösségi élménynap is várja őket.

Fotók: Havran Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.