Egész nyáron kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az autópályák ellenőrzésére

Nemcsak az UEFA 2020 labdarúgó Európa-bajnokság alatt, hanem egész nyáron kiemelt figyelmet fordít a rendőrség az autópályák ellenőrzésére. A légirendészet munkatársai a levegőből segítik a közlekedési rendőrök és az embercsempészek felderítését végző mélységi ellenőrző csoportok eredményességét is.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 06. 15. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó ellenőrzést tartott a rendőrség az elmúlt hétvégén az M3-as autópálya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán. Az akcióban a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokság helikopteres járőrei is részt vettek. A magasból a környéket pásztázó rendőrök a migrációs mélységi ellenőrzést végző egységek munkáját segítették: jelezték az ellenőrzőcsoportoknak, mikor és hol hajt fel a pályára a határ felől érkező, embercsempészetre is alkalmas jármű.

A légirendészet járőrei figyelték az autópályához közeli határszakaszt is
Fotó: Police.hu

A szabolcsi rendőrök az autópályán közlekedőket a kálmánházi pihenőhelyre terelték ki, ahol ellenőrizték a járművezetők és utasaik okmányait, a passzív biztonsági eszközök használatát, a járművek műszaki állapotát és szolgálati kutyák segítségével a rakományt is. Külföldi sofőröknél és utasaiknál minden esetben megvizsgálták a magyarországi tartózkodás jogszerűségét is.

Ez a lesötétített ablakú autó a határ felől hajtott rá az autópályára. Utasok nem voltak benne, a rendőrök szerint az embercsempészek a rendőrségi helikopterek láttán magukra hagyják a migránsokat
Fotó: Police.hu

A gyorsforgalmi úton a dinamikusan, haladás közben elkövetett közlekedési szabályszegések megelőzése és megszakítása érdekében az ellenőrzés légi úton is zajlott. A pilóták mellett ülő közlekedési szakértők a rendőrségi helikopterről figyelték a forgalmat, és jogsértés esetén a földi egységeket tájékoztatták a szabályszegést elkövető járművezetőkről. A levegőből jellemzően az előzésre vonatkozó szabályok megszegését tapasztalták a rendőrök, amelyet a legtöbb esetben tehergépkocsival közlekedő külföldi kamionsofőrök követtek el.

Az autópályán a legtöbb szabálytalanságot a külföldi kamionsofőrök követték el
Fotó: Police.hu

Az átfogó ellenőrzésben részt vettek a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt., a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, a Magyar Közút Nzrt. úthálózatvédelmi osztály, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai is. Drog-, dohány- és robbanószer-kereső kutyákat is bevetettek az akció során.

A rendőrök összesen nyolcvan gépjárművet ellenőriztek. Kisebb súlyú közlekedési szabálysértés elkövetése miatt tíz esetben helyszíni bírságot szabtak ki, három járművezetővel szemben pedig szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Közigazgatási bírságot 37 vezetőre szabtak ki, a legtöbb esetben passzív biztonsági eszköz használatának elmulasztása miatt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egész nyáron lehet számítani hasonló akciókra. Az UEFA 2020 labdarúgó Európa-bajnokság idejére elrendelt autópálya-ellenőrzések már a mai nappal elkezdődtek. A rendőrök tapasztalata szerint a légirendészet bevetése nagyon hatásos, a helikoptereket meglátva az embercsempészek nem merik felvenni a zöldhatáron jogellenesen átjutó illegális bevándorlókat, így bűnmegelőzési célból még több repülést terveznek a határok környékére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.