„Egy vérből valók vagyunk” – Csak a röszkei határig futnak a résztvevők

A világ megváltozott a koronavírus-járvány megjelenése óta, de ebben az időszakban is el lehet menni vért adni, nem tilos futni, és segíteni lehet, sőt kell is másokon. Erről a három dologról szól ez az esemény – mondta el a Magyar Nemzetnek Gui Angéla, az Egy vérből vagyunk elnevezésű, véradással egybekötött jótékonysági futás főszervezője. Az idei akcióval a délvidéki Muzslyán működő Emmausz fiúkollégium lakói számára gyűjtöttek sporteszközöket. Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, aki vért is fog adni valamelyik helyszínen, védnöke pedig Matusovits Andrea, az OVSZ főigazgatója és Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki a rajtnál futni is fog.

Veres László István
2020. 08. 30. 18:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ha az ország száz esztendővel ezelőtti megcsonkítása nem tudott elszakítani egymástól, akkor a mostani, koronavírus miatti határzár sem fog elválasztani minket határon túli nemzettársainktól. Akkor sem, ha fizikailag nem tudunk elmenni hozzájuk – jelentette ki lapunknak Gui Angéla. A „karitatív futónagykövet” beszámolt róla, hogy az idei, immár hatodik alkalommal megrendezett esemény eredetileg a nemzeti összetartozás napján indult volna, és úgy tervezték, hogy a szerbiai célba érkezéskor a köztársasági elnök felesége mellett azok a határon túli gyermekcsapatok is jelen lesznek, akiket a korábbi években támogattak. Hozzátette, a járványhelyzet miatt azonban a futók nem léphetik át a határt, és az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai és horvátországi magyar gyerekek találkozóját nem tudják megtartani, de az összegyűjtött adományokat eljuttatják a délvidéki fiúkollégium negyvenöt lakója számára. Gui Angéla elmondta, a Nemzetközi Teqballszövetség egy teqballasztalt ajánlott fel a muzslyai intézmény növendékeinek, de kaptak kerékpárokat és sok más sporteszközt is. – Az intézményben szeretetteljes gondviseléssel biztosítanak meleg otthont, meghitt családi körülményeket azoknak, akik másképpen nem tudnának továbbtanulni. Az alapító Stojan Kalapis szalézi atya szerint becsületes magyar embereket és családapákat szeretnének nevelni a fiúkból – közölte.

– „Az Egy vérből vagyunk” elnevezésű jótékonysági futás mottója idén, hogy az állandó siránkozás helyett legyen a sport, a mozgás öröme az, ami összeköt minket, jótékonykodjunk, adjunk vért, és hívjuk fel a figyelmet a határon túli magyarokkal való összetartozásra – hangsúlyozta a főszervező, aki tudatta: a szeptember 6-án rajtoló jótékonysági esemény résztvevői a történelmi Magyarország középpontjáról, Szarvasról indulva Budapestet, majd Kecskemétet és Szegedet érintve a röszkei határig futnak. Az eredetileg tervezett hatszáz helyett négyszázötven kilométeres távot pedig felkért ultrafutók teljesítik majd, hozzájuk lehet csatlakozni akár pár kilométer erejéig is.

– Az esemény éppen úgy, mint a korábbi években véradással lesz egybekötve, aminek szimbolikus üzenete van, hiszen egy vérből vagyunk nem csak a határon túli magyarokkal, hanem mindenkivel, akin segíteni tudunk – húzta alá Gui Angéla. Hozzáfűzte: mivel a nyári időszakban kevesebb a véradó, az Országos Vérellátó Szolgálat jelenleg csak életmentő műtétekhez tud vérkészítményt biztosítani. – Ezért nagyon fontos, hogy minél többen menjenek el vért adni, mert vér csak vérrel pótolható. Az Országos Vérellátó Szolgálattal (OVSZ) együttműködve idén Budapesten, Kecskeméten és Szegeden szervezünk véradó napokat, a jótékonysági futást pedig egy országos véradó kampány is kíséri. Aki az esemény ideje alatt, vagyis szeptember 6. és 11. között vért ad az OVSZ bármelyik véradó helyszínén, az automatikusan részt vesz egy sorsoláson, amelyen egy kétszemélyes, kétéjszakás wellnesspihenést és egy kétszemélyes VIP Gold-belépőt nyerhet a Ferencváros egyik hazai meccsére a Groupama Arénába – emelte ki az esemény önkéntes szervezője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.