Életellenes helyett fenntartható gazdaság kell

Olyan fenntartható rendszerre van szükség, amely csökkenti az erőforrások felhasználását, az embert helyezi a középpontba és elismeri a természeti korlátokat, mert enélkül a mostani járványnál is súlyosabb bajok jöhetnek – jelentette ki lapunknak Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője. Kiemelte: a járvány miatti gazdasági összeomlás után újjáéledt a természet.

2020. 03. 24. 15:39
null
A légszennyezés felerősítette a járvány hatását Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymás után érkeznek a hírek arról, hogy milyen hatással van a természetre, a környezetünkre a világgazdaság kényszerű befékezése: Kínában jelentősen csökkent az üvegházhatású gázok, így a szén-dioxid- és a nitrogén-dioxid-kibocsátás, Pekingben sokkal tisztább lett a levegő – mutatott rá a Magyar Nemzetnek a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ) programvezetője.

Hozzátette: hasonló dolgokat tapasztalni Magyarországon is, többek között azért, mert sokkal kevesebb jármű van jelen az utakon és a légi közlekedés lényegében az egész világon csökken. Fidrich Róbert hozzátette azt is, hogy erőteljesen mérséklődik a levegő részecskeszennyezése is, ami jótékony hatással van az emberek egészségére.

Egy közelmúltban megjelent cikkre hivatkozva kiemelte: tisztább időben a szervezetünk is erősebb, így a hatékonyabban tud ellenállni a koronavírussal szemben.

Kitért arra is, hogy a járvány ­miatti intézkedések után más érdekes jelenségeket is tapasztalni a világban. A szardí­niai Cagliari városközpontjában pél­dául vaddisznókat fotóztak, de nagyobb magyar városokba is visszatértek a madarak. Fidrich Róbert az érdekes jelenségek között említette azt is, hogy a közlekedési forgalom csökkenése miatt idén kevesebb békát ütnek el az autók a kétéltűek szaporodási időszakában, és más állatok közül is kevesebb pusztul majd el az utakon a következő időszakban.

A járvánnyal kapcsolatban kifejtette, hogy a koronavírus elterjedése drasztikus változásokat hozott.

– Jól látszik, hogy falnak rohantunk és nagyon bevertük a fejünket. Rajtunk múlik, hogy kalapácsot ragadunk és szétverjük a falat, mint ahogy már eddig is sokszor megtettük, vagy hátrébb lépünk és újragondoljuk az életünket – jegyezte meg a szakember.

A légszennyezés felerősítette a járvány hatását
Fotó: Teknős Miklós

Az MTVSZ programvezetője kifejtette: a vírus terjedése nem lenne ilyen gyors, ha nem lenne az életünk ennyire globalizált. A gazdasági visszaesés sem lenne ennyire pusztító, ha az helyi erőforrásokra épülne. – A vírus szó szerint az arcunkba köpte, hogy milyen életellenes gazdasági struktúrát hoztunk létre. A természet a koronavírussal megnyomta a reset gombot – tette hozzá. Fidrich Róbert rámutatott arra, hogy a mostani világméretű krízisnek számos előjele volt, csak azokról nem vettünk tudomást. Ezek között említette a SARS-t, a madár­influenzát vagy éppen a klímaváltozást és a globális légszennyezettséget. Utóbbi egyes felmérések szerint hétmillió embert öl meg évente.

A szakember szerint a járványra megfelelő válaszokat kell adni, vissza kell fogni az életellenes gazdaságot, mert túl sokat vettünk el a természettől. Szavai szerint olyan fenntartható rendszerre van szükség, amely csökkenti az erőforrások felhasználását, az embert helyezi a középpontba, és elismeri a természeti korlátokat, mert enélkül a mostani járványnál is súlyosabb bajok lehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.