Elítélték az MSZP volt polgármesterét, országgyűlési képviselőjét

Egy év letöltendő börtönt és mintegy 27 millió forint pénzbírságot szabott ki hétfőn a Fővárosi Törvényszék Hunvald György szocialista politikusra, volt országgyűlési képviselőre és erzsébetvárosi polgármesterre.

2020. 01. 13. 11:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letöltendő szabadságvesztést szabott ki perújításban hétfőn a Fővárosi Törvényszék Hunvald Györgyre. Az ügyészség három éve kezdeményezett perújítást és több mint tíz évvel ezelőtti megbízási, illetve munkaszerződések miatt kérte a szocialista politikus elmarasztalását, írta meg elsőként a PestiSrácok. Az utolsó szó jogán Hunvald tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, mint mondta, a polgármestersége alatt történt visszaélések kapcsán ő csupán szemlélője volt a történteknek, tevékenyen nem vett részt a csalásokban.

Mint arról lapunk is többször beszámolt, az ügyészség szerint Hunvald György a VII. kerület MSZP-s polgármestereként színlelt szerződéseket kötött ismerőseivel, barátaival, ami után nem történt teljesítés, munkavégzés, és ezzel negyvenötmillió forint kárt okoztak Erzsébetvárosnak. A vád szerint volt olyan szerződő, aki ugyan havi kétszázezer forintot kapott, de a büntetőeljárás során sem tudta megmondani, mi volt a dolga. Ezért és más kisebb tárgyi súlyú bűncselekmények miatt az ügyészség 3 év szabadságvesztést kért, amely másfél év letöltendő börtönbüntetést jelentett volna Hunvaldnak.

A törvényszék végül az előzetes letartóztatásban töltött idő levonásával 1 év börtönre ítélte a volt polgármestert és a perköltség megtérítésén felül több mint 27 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte őt Erzsébetváros javára. Az ítélet indoklásában a bíróság részletezte a perbeli „tanácsadói szerződések” jogszerűtlenségét, külön kiemelve Czibula Csaba önkormányzati képviselő szerződtetését. Czibula bírósági vallomásában azt állította: őt Gál György SZDSZ-es politikus „ellenőrzésére” szerződtették, valós önkormányzati tevékenységet nem végzett. A testvérvárosi kapcsolatok intézésére szerződtetett Szkvorcsinszkij Alekszander Petrovics szerződése szintén kirívó visszaélést mutat, a bíróság tudomására jutott információk szerint a „szakértő” semmit sem tudott a kerület partneri viszonyairól, egyetlen „eredménye” egy levélváltás egy ukrán üdülőhellyel, ez 12 millió forintjába került az erzsébetvárosiaknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.