Elképesztő fejlődésen ment át a kultúra az utolsó tíz évben

A kultúra az utolsó tíz évben elképesztő fejlődésen ment át – mondta Kásler Miklós az Életközelben című online műsor legújabb adásában. A videóban a miniszter beszélt az Egészséges Budapest Program legújabb fejlesztéséiről, a fővárosi és vidéki kulturális intézmények helyzetéről, de kitért a Horvátországban tett látogatásának történelmi jelentőségére is.

Csókás Adrienn
2021. 01. 24. 11:42
KÁSLER Miklós
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kásler Miklós a minisztérium Facebook-oldalán közzétett videóban kiemelte, hogy az Emmi valamennyi ágazata folytatja megkezdett programjait, ennek megfelelően a vidéki és a fővárosi egészségügyi fejlesztések is folytatódnak. Példaként a héten bejelentett

kétmilliárd forintos eszközbeszerzést említette,

amely az Egészséges Budapest Program keretében valósult meg.

Az emberi erőforrások minisztere kitért a Horvátországban tett hétközi látogatására is, mint mondta, egy nagy jelentőségű eseményre került sor, mert Lepoglaván

sikerült mintát venni Hunyadi Mátyás természetes fiának, Corvin Jánosnak és unokájának, Corvin Kristófnak csontjaiból,

amelyeket archeogenetikai vizsgálatoknak vetnek majd alá.

Ennek a mintának a segítségével a székesfehérvári Osszárium csontjai közül meg tudjuk határozni Mátyás csontjait, össze tudjuk állítani a csontvázat és méltó módon el tudjuk temetni az egyik legnagyobb királyt ott és olyan körülmények között, ahogyan Ő akarta – hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: ezen túlmenően egy nagyon régi vitát lehet esetleg lezárni, ami a Hunyadi család, Hunyadi János eredetére, származására vonatkozik.

Kásler Miklós úgy fogalmazott, elképesztő fejlesztésen, és egyúttal fejlődésen ment át a kultúra az utóbbi tíz évben.

– Ezt a fejlesztési tartalmat, ütemet és tömeget a kiegyezés utáni időszakhoz tudnám hasonlítani – magyarázta, példaként említve a színházak fejlesztését, új teátrumok építését, valamint a Liget projektet is.

– A Liget Projekt önmagában Európa legnagyobb kulturális fejlesztése, de ugyanez vonatkozik a levéltárakra, a könyvtárakra, az előadó-művészet támogatására ebben a kritikus időszakban. Ezek a fejlesztések nem csak Budapestre jellemzők, hanem a vidékre is – ismertette a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.