Elvihette a Duna a négy eltűntet

A kedden kiemelt Hableány sétahajó átkutatását ma is folytatják, a nyomozást fokozott ügyészi irányítás mellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyszínelői végzik. A Fővárosi Törvényszék döntése szerint a Viking Sigyn szállodahajtó kapitányát 15 millió forint óvadék fejé­ben szabadlábra helyezik azzal, hogy nyomkövető eszközt köteles viselni, és Budapest területét nem hagyhatja el.

2019. 06. 13. 6:24
null
A május 29-én este elsüllyedt, Hableány névre keresztelt hajót kedden hozták fel a szakemberek a folyó mélyéről Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnügyi helyszín a Hableány, ezért a dél-koreai búvárok nem kutathatták át a Dunából kedden pontonhajóra emelt, majd a Csepeli Szabadkikötő zárt dokkjába szállított hajóroncsot. A hajó alsó fedélzetét egy-másfél méteres hordalék lepte el, aminek átkutatását Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) mentési munkálatok levezénylésével megbízott főigazgatója biztonsági okokból a magyar búvároknak is megtiltotta kedden.

A búvárok a 13 napos kiemelési munkálatok során azokat a holttesteket hozták ki a május 29-i tragédia során a folyó fenekén megült Hableányból, amelyek részben kilógtak a roncsból vagy kívülről, a hajótestbe való behatolás nélkül kiszabadíthatók voltak. A keddi kiemelés során négy holttestet találtak, négy dél-koreai áldozatot továbbra is keresnek.

Hajdu János szerint a hajótestben lehetnek még további áldozatok, hiszen a vastag iszapréteg ellepte az utastér mellett a kiszolgálóhelyiségeket is, amelyek átkutatását fokozott ügyészi irányítás mellett a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) helyszínelői végzik. A helyszíni szemle tegnap egész nap tartott, és ma is folytatódik.

Szong Sun Keun ezredes, a Dél-­koreai Köztársaság Budapestre akkreditált katonai attaséja tegnap nemzetközi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy bár honfitársai nem kutathatták át a roncsot, viszont halottkereső kutyát beengedhettek, de az eb nem jelzett holttestet.

A belügyminiszter még kedden adott parancsot a folyó hazai szakaszán az eltűnteket keresők számának a megduplázására. Szerbia, Horvátország, Románia és Bulgária segítségét is kérték korábban.

A katonai attasé köszönetet mondott a magyar kormánynak, a Belügyminisztériumnak, a TEK-nek és a magyar lakosságnak a mentés során tett erőfeszítésekért.

Kiemelte Szlovákia szerepét a gabcsikovói vízlépcsőnél a Duna visszafogása miatt, valamint a német, cseh, osztrák és norvég technikai és speciális segítséget.

Hajdu Jánosnak személyesen is köszönetet mondott a 13 napos, embert próbáló munka irányítása miatt.

A TEK főigazgatója kiemelte: a feladat nehéz volt, hiszen nem volt rutinjuk ilyen művelet megtervezésében és végrehajtásában (Magyarországon eddig senkinek nem volt tapasztalata ekkora vízi katasztrófa kezelésében – a szerző). A tábornok és az operatív törzs így a TEK-nél szokásos napi rutint követte, úgy zajlott a művelet megtervezése és lebonyolítása, mint ha az a TEK bármelyik részlegének adott akciója volna. Az első órákban nehéznek tűnt a hivatásos állomány és a civil résztvevők munkájának összehangolása – például a nehézbúvárok egy része civil cégeknél dolgozik –, ám mivel a civilek többsége is katona, rendőr vagy katasztrófavédő volt korábban, gyorsan visszaálltak a katonai rendbe.

A vezérőrnagy külön kiemelte, hogy a Belügyminisztérium teljes állománya, a Honvédelmi Minisztérium erre szakosodott alakulatai és a Műegyetem mérnökei mellett egy sor civil is részt vett a rendkívüli kockázatokat hozó műveletben. Ugyanakkor csak észszerű kockázatot vállalhattak a Hableány és az áldozatok kiemelése során.

A május 29-én este elsüllyedt, Hableány névre keresztelt hajót kedden hozták fel a szakemberek a folyó mélyéről
Fotó: Kurucz Árpád

A fokozott fizikai és pszichológiai terhelés ellenére a műveletben résztvevők közül egyetlen búvár sem jelezte, hogy pszichológusi segítségre volna szükség, a 13 nap alatt senki sem kérte a feladat alóli felmentését sem. Hajdu János hozzátette: magyar hivatásosok mellett a cseh, a norvég, a német és az osztrák terrorelhárító Cobra-egység, valamint a civil specialisták napi 3-5 órát pihentek a művelet végrehajtásának 13 napján, amiért külön is köszönet illeti őket.

Jogerős döntést hozott a Fővárosi Törvényszék tegnap a Viking Sigyn szállodahajtó ukrán kapitánya letartóztatásáról. A halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétségével gyanúsított Jurij C.-t 15 millió forint óvadék fejében szabadlábra helyezik azzal, hogy nyomkövető eszközt köteles viselni és Budapest területét nem hagyhatja el, valamint hetente kétszer jelentkeznie kell a BRFK-n. Védője, Tóth M. Gábor azt mondta a Magyar Nemzetnek: iránymutató, korrekt döntést hozott a törvényszék.

A másodfokú bíróság azonban a fellebbező Fővárosi Főügyészség azon érvét, hogy a kapitány az ütközést követően adatokat törölt a mobiltelefonjából, nem vizsgálta. Ugyanakkor azt igen, hogy a kapitány elsőtisztként még áprilisban Hollandiában a Viking cég másik hajójával is egy baleset részese volt, és gyanúsítottként ott is bűnvádi eljárás folyik ellene. A törvényszék szerint azonban ez a tény a magyar eljárás során relevanciával nem bír.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője megkeresésünkre elmondta, az ügyészség a bizonyítás veszélyeztetésének felmerülése miatt is indokoltnak tartotta a letartóztatást. Ez azért fontos, mert az ügyészség szerint ez olyan ok, ami miatt az óvadék lehetőségét jelen ügyben ki kellett volna zárni. Erre új bizonyíték, az adattörlésre vonatkozó szakértői megállapítás merült fel. A bíróság az ügyészi fellebbezésnek ezzel a részével egyáltalán nem foglalkozott, sem pró, sem kontra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.