Európai sikertörténet a magyar családtámogatási rendszer

Az elmúlt évtizedben Magyarországon növekedett legmagasabb arányban a termékenységi ráta, és a nők foglalkoztatása terén is az EU élmezőnyébe tartozunk – hangsúlyozta a Kurier című osztrák lapnak adott interjújában.

Csókás Adrienn
2021. 02. 21. 19:52
null
Novák Katalin fontosnak tartja, hogy a keresztény, jobboldali értékek képvviselve legyenek az EU-ban Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A családvédelmi intézkedések sikereiről és kritikáiról adott interjút Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az osztrák Kurier című lapnak. A cikkben emlékeztetnek: a magyar kormány összesen nyolcmilliárd eurót fordít a családok támogatására.

Az eddig elért eredmények kapcsán a miniszter hangsúlyozta:

Magyarországon 24 százalékkal emelkedett a termékenységi ráta az elmúlt tíz évben, ami a legmagasabb érték Európában.

A születési arányszám egyetlen európai országban sem éri el a kettőt. Ez egy közös kihívás, amelyet le kell küzdenünk. Talán nem mindenhol ugyanazokkal az eszközökkel. Magyarországnak két célja van, amelyekért dolgozunk: a több mint negyvenéves demográfiai hanyatlás megállítása és a családok jólétének javítása – fogalmazott.

Novák Katalin: Célunk, hogy azokat a fiatalokat támogassuk, akik gyereket akarnak Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

A miniszter emlékeztetett: az Alaptörvény kimondja, hogy a család egy férfi és egy nő házasságán vagy a szülő–gyermek kapcsolatán alapszik.

A kormány családtámogatási intézkedéseinek döntő többsége ugyanakkor a gyermeküket egyedül nevelő szülőkre vagy a nem házasokra is érvényes.

Ez alól csak a meg nem született, de tervezett gyermekek után járó támogatások képeznek kivételt, amelyeket csak a házaspárok vehetnek igénybe.

Novák Katalin szerint pénzügyi kérdés mellett kulturális kérdés is, hogy családi kötelékben élünk-e, hogy része-e az életünknek, hogy gyermekvállalás mellett döntünk.

– Az elmúlt hét évben mindig is hangsúlyoztam, szabad döntés, hogy valaki gyermekeket akar vagy sem. Mindenki maga döntheti el, hogy házasodni szeretne-e, gyereket akar-e vállalni, és ha igen, hányat. Hogy hogyan és kivel él valaki együtt, az a saját döntése. Célunk, hogy azokat a fiatalokat támogassuk, akik gyereket akarnak, hogy ne kelljen éveket várniuk, míg elegendő megtakarításuk lesz – mutatott rá, hozzátéve:

Magyarország számára a migráció nem jelent megoldást a demográfiai kihívásokra.

Kitért arra is, hogy a kormány családpolitikájának is köszönhetően az elmúlt három évben több magyar tért vissza, mint ahányan elhagyták az országot. Példaként említette, hogy hazánkban szigorúan tilos a várandós nők elbocsátása.

Novák Katalin emlékeztetett:

Magyarországon nagy mértékben növekszik a női foglalkoztatási ráta, e tekintetben az Unió élmezőnyébe tartozunk.

Kiemelte továbbá, hogy ha egy nő vagy egy férfi Magyarországon otthon szeretne maradni gyermekével, akkor erre van lehetősége. Sok nyugat-európai vagy észak-európai országban viszont ez a lehetőség nem létezik.

Hozzátette: ő maga nem az otthon maradó anya képét hirdeti, ám fontosnak tartja, hogy egyetlen olyan nőt se ítéljenek el, aki ezt az utat választja.

Az eredeti interjú az alábbi linken érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.