Felásták a kertet, heroint találtak

Összehangolt akcióval, a rendőrség speciálisan kiképzett bevetési egységei fogták el azokat a drogkereskedőket, akik kihasználták, hogy a veszélyhelyzet megszüntetése utáni megnyitották a határokat. A három gyanúsított fényűzően élt, annak ellenére, hogy egyetlen fillért sem kerestek legálisan,

Végh Attila
Forrás: KRNNI2020. 06. 23. 10:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Domonyvölgyi hétvégi háza hátsó kiskertjében, virágosláda alá elásva rejtegetett négy csomagnyi, jó tisztaságú heroint egy budapesti férfi, akit bűntársaival együtt június 22-én letartóztatott a Fővárosi Törvényszék. A rendőrök június 20-án ásták fel a kertet, miután egy drogkereső kutya szagot fogott, a bűnügyi helyszínelők talajradarja pedig négy különös csomagot mutatott ki félméter mélyen a földben. A csomagokban ötkilónyi, nagy tisztaságú heroin volt, a kábítószer feketepiaci értéke hígított állapotban akár ötvenmillió forint is lehet. A hatályos magyar büntetőjog értelmezése szerint ilyen nagy mennyiségű droggal való kereskedés miatt életfogytig tartó börtönbüntetés is kiszabható.

 

Mint ahogyan azt a Magyar Nemzet korábban megírta, a rendőrség bűnügyi felderítői már a koronavírus-fertőzés veszélye miatt elrendelt nemzetközi korlátozások, határzárások közepén jelezték, a határok megnyitásával a délszláv területekről, az ott nagy mennyiségű kábítószert felhalmozó bűnözői csoportok megpróbálják majd elárasztani Európát a titkos raktáraikban levő készletekkel, elsősorban szintetikus drogokkal és heroinnal. Bár a heroin magyarországi felvevőpiaca jócskán visszaesett az elmúlt évtizedben, az olcsó, jó minőségű, albán eredetű drog a határokon túl keresett árucikk. Ráadásul a megvásárolt, nagy tisztaságú anyag mennyisége hígítással – a drogos szleng szerint felütéssel – kakaóval, koffeinnel, barna cukorral, megfázás elleni gyógyszerekkel akár meg is kétszerezhető, még nagyobb hasznot hozva ezzel a drogkereskedőknek.

A három középkorú budapesti férfi nem véletlenül gondolta úgy, hogy nagy hasznot hozhat nekik, ha a veszélyhelyzet utazási korlátozásainak feloldásával az újra megnyitott határokon átjárva heroinnal fognak kereskedni. Egyelőre az még nem tisztázott, honnan, kitől szerezték be az alapanyagot. A rendőrség információ szerint azonban a háromfős banda nem aprózza el a tevékenységét, többkilónyi heroint tárazott be valahol. A felderítés során képbe került férfiak mindegyike volt már büntetve droggal kapcsolatos jogsértések miatt. Állandó munkahellyel, törvényes vállalkozással, legális jövedelemmel nem rendelkeznek, mégis luxuskategóriájú terepjárókkal közlekedtek, több ingatlant vásároltak, bankszámláikon is gyűlt a pénz. A felderítők gyanították, hogy nem változtattak a már bevált taktikán, kábítószerből van pénzük, ám azt senki nem gondolta, hogy a trió tagjai szintet léptek, és már tízmilliós nagyságrendben üzletelnek a droggal.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályának kábítószer-bűnözés elleni osztálya rendelt el a felderítés során beszerzett adatok alapján nyomozást kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt az ügyben. A nyomozók adatai alapján az ötvenéves budapesti P. Zsolt állt a banda élén, ő szerezte be külföldről a heroint. Régi cimborája, a 45 éves K. István Budapesttől 25 kilométerre levő, autópályáról is könnyen megközelíthető domonyvölgyi nyaralójába vitték a drogot, ahol keverékekkel a duplájára növelték a heroint. A kábítószer kisebb részét saját maguk próbálták eladni, de tízkilónyi anyagra nagybani vásárlót vártak, ezt a készletet ásták el négy vízhatlan csomagban a nyaraló hátsó kertjében.

P. Zsolt egy másik régi ismerősét, a 49 éves budapesti P. Pált is bevonta az üzletbe, utóbbi Magyarországon próbált meg eladni kisebb mennyiségben heroint. Június 21-én a bandavezér a vevője kiszolgálása érdekében utazott le a nyaralóba, ahol magához vette az eladásra szánt kiporciózott drogot, és az alsónadrágjában rejtette el. Nem tudta, hogy a rendőrök ekkor már minden mozdulatát figyelték. Amikor terepjárójával felhajtott Budapest felé az autópályára megkísérelték megállítani és elfogni. A férfi tisztában volt azzal, ha a rendőrök elkapják nagyot bukhat, így mindent egy lapra feltéve megpróbálkozott a szökéssel, de egy méternyi előnyt sem sikerült szereznie, amikor elfogták. Közben, az autópályás elfogáshoz időzítve a Terrorelhárítási Központ egyik műveleti egysége elfogta a nyaralójában tartózkodó K. Istvánt is egy másik bevetési csoport pedig a drogra váró vevőt, P. Pált kapcsolta le amikor éppen az otthonából kilépett. A TEK bevonására azért volt szükség, mert a csapat tagjairól olyan információ is felmerült, hogy éles lőfegyvereket is beszerezhettek, mert tartottak a konkurens kábítószer-kereskedőktől.

Az elfogásokat követően a kábítószer-bűnözés elleni osztály nyomozói és a bűnügyi technikusok kutatásokat tartottak a férfiakhoz köthető ingatlanokban. A domonyvölgyi nyaralóban összesen 131 gramm heroint, 73 gramm folyékony amfetamint és pár grammnyi marihuánát találtak. A gyanúsítottaktól lefoglaltak 2,5 millió forintot és 4500 eurót, zár alá vettek négy luxusautót, öt ingatlant és befagyasztották a három férfi bankszámláját is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.