Felkészültek a vírus elleni védekezésre

A szíriai háborús helyzetről és a várható újabb migrációs hullámról tárgyalt tegnap telefonon Orbán Viktor a török államfővel, majd összehívta a biztonsági kabinetet. A kormányfő még a reggeli rádió­interjúban is beszélt a határok védelméről, továbbá a koronavírus jelentette kihívásokról és Soros György befolyásolási kísérleteiről. A miniszterelnök a börtönbiznisz, a gyöngyöspatai iskolaügy és a feltételes szabadságra bocsátás ügyében indult nemzeti konzultáció fontosságára is felhívta a figyelmet.

Magyar Nemzet
2020. 02. 29. 9:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap telefonon megbeszélést folytatott Recep Tayyip Erdoğan török államfővel, majd összehívta biztonsági kabinetjét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A török elnökkel folytatott tárgyalás témája a szíriai háborús helyzet és a migráció ügye volt. Recep Tayyip Erdoğan tájékoztatta a magyar miniszterelnököt arról, hogy óriási a nyomás Törökországon, ezért a továbbiakban már nem tudják visszatartani az ott tartózkodó migránsok egy részét. A török elnökkel egyeztették annak a csúcstalálkozónak az előkészületeiről is, amely a visegrádi négyek miniszterelnökei és Recep Tayyip Erdoğan török elnök között, még a március végi EU-csúcs előtt terveznek.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap délután összehívta biztonsági kabinetjének ülését, amelynek tagja a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a belügyminiszter is. Az ülésen áttekintették a hazai biztonsági szolgálatok jelentéseit, majd döntés született arról, hogy megerősítik a magyar határok védelmét, és fokozott figyelmet fordítanak a balkáni migrációs útvonalon zajló történésekre.

– Számítani kell migránshullámokra, számítani kell rendszeres, tömeges támadásokra a magyar határkerítésnél – ezt még korábban, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában jelentette ki Orbán Viktor tegnap arra reagálva, hogy a Reuters brit hírügynökség értesülése szerint Törökország szabad utat adott az Európába igyekvő migránsoknak. A kormányfő hangsúlyozta: meg kell védeni Magyarország határait és a magyarokat a hullámszerű inváziótól. – A magyar határrendészeti szervezetek képesek a biztonságos határzár működtetésére – mondta, kijelentve: „Nem kell aggódnunk Magyarország biztonsága miatt addig, amíg egységesek vagyunk”.

Kettős veszély a határainknál. Az illegális bevándorlók mellett a fertőzötteket is kiszűrik
Fotó: MTI/ Varga György

A koronavírus kapcsán Orbán Viktor azt mondta, nagy a valószínűsége annak, hogy a vírus megjelenik Magyarországon is. – Fel kell készülni a védekezésre – hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta ugyanakkor: a vírus azonosításához szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Magyarországnak nemzetközileg elismert járványügyi szakemberei vannak, 24 órás ügyeleti rendszert működtetnek, a határátkelőhelyeken szűrőmechanizmusokat alakítottak ki, a repülőteret pedig különösen is figyelik. Azt kérte az emberektől, működjenek együtt, és ne utazzanak fertőzött területekre, mert egy világméretű járvány kibontakozásának az előestéjén vagyunk. A március közepén induló nemzeti konzultációval kapcsolatban a miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy a konzultációs levelet olvassák majd el, a kérdőívet töltsék ki és küldjék vissza. – A konzultáció témája lesz például a börtönbiznisz, a gyöngyöspatai iskolaügy, valamint a börtönből való idő előtti kiengedés ügye – sorolta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy nem az ellenzék a fő politikai ellenfelük, hanem Soros György és az ő világa. Hozzáfűzte: Sorosnak korábban három olyan nagyszabású akció­ja is volt, amellyel ki akarta fosztani az országot. – A végén mindig arról van szó, hogy a Soros György-féle pénzügyi birodalom hogyan tud befolyást szerezni kormányzati döntések fölött – mondta, sajnálatosnak nevezve, hogy a magyar ellenzék összenőtt a Soros-féle rendszerrel. Soros Györgyöt és csapatát, az általa finanszírozott médiát, aktivistákat, NGO-kat úgy jellemezte, mint egy jól szervezett, civil ruhában lévő, de katonai logika alapján mozgatott, kormányzatokat támadó szervezetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.