Globális sztrájk a csúcstalálkozó előtt

Kibocsátáscsökkentést követelő táblákkal, azonnali cselekvést sürgető molinókkal, néhol a földre fekve, magukat halottnak tettetve tüntettek tegnap a fiatalok világszerte a globális klímasztrájk keretében. A megmozdulások célja az, hogy a kormányokat ambició­zusabb intézkedésekre sarkallják a hétfőn kezdődő ENSZ-klímacsúcsot megelőzően. António ­Guterres ENSZ-főtitkár azt reméli, hogy a részt vevő kormányok vállalásai meghaladják majd a párizsi klímaegyezményben foglaltakat. Európa legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, Németország tegnap maratoni tárgyalás után elfogadta a tüntetők által kért klímatervet.

Zetelaki Réka
2019. 09. 21. 9:00
null
Résztvevők tüntettek a környezetszennyezés megállításáért Sydney-ben Fotó: MTI/EPA/Steven Saphore
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ csaknem 160 országában vonultak tegnap utcára a fiatalok kormányzati intézkedéseket követelve. A világméretű megmozdulás a ­Greta Thunberg svéd gimnazista által alapított Fridays for Future (Péntekek a jövőért) mozgalomból bontakozott ki, amely keretében a fiatalok a saját jövőjükért tüntetnek az iskolai órák idején. A nemzetközi hírcsatornák percről percre követték az eseményeket a kontinenseken. „Mit akarunk? Igazságosságot a klímavédelemben! Mikor akarjuk? Most” – kántálták Londonban a középiskolások.

A világ legnagyobb szénexportőreként számontartott Ausztráliában korábban nem látott méretű tömeg gyűlt össze, legalább 300 ezer ember vonult fel. Fókuszba főként az éghajlatváltozás következményeinek leginkább kitett régiók kerültek: így Hollandia, az elsivatagosodó területek, vagy az óceánok apró szigetei. A több mint 900 kis szigetből álló csendes-óceáni Salamon-szigeteken a partokon tüntetett a helyi lakosság. Az ENSZ adatai szerint évente nyolc millimétert növekszik a vízszint, és a helyiek között sokaknak már el kellett hagyniuk az otthonukat, hogy a magasabban fekvő, ám kevésbé lakható vulkáni területekre költözzenek. Thaiföldön több mint kétszáz fiatal rohanta meg a környezetvédelmi minisztériumot, és – ausztrál társaikhoz hasonlóan – a földre fekve halottnak tettették magukat. Moszkvában a hatósági engedély hiánya miatt csupán egyetlen férfi tüntetett, és Kínában sem engedélyezték a tiltakozást.

Az erdőtüzektől, hőhullámoktól és hurrikánoktól hangos nyár után António Guterres ENSZ-főtitkár különleges találkozót hívott össze New Yorkba, hogy a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltaknál ambiciózusabb vállalásokat tegyenek az országok. „Kezdjük elveszíteni a háborút az éghajlatváltozással szemben” – mondta korábban Guterres, kifejezve reményét, hogy a kormányok és nagyvállalatok komolyabb kibocsátáscsökkentés mellett kötelezik el magukat, és a 2050-re a Föld elérheti a karbonmentességet. A találkozón részt vesz a klímaaktivisták vezetője, Greta Thunberg svéd tinédzser, aki hétfőn Barack Obama volt amerikai elnökkel is találkozott.

Résztvevők tüntettek a környezetszennyezés megállításáért Sydney-ben
Fotó: MTI/EPA/Steven Saphore

A Reuters hírügynökség kiemeli, hogy a csúcs középpontjában a klímaváltozás negatív hatásainak leginkább kitettebb kis szigetek állnak majd, illetve olyan európai országok, mint Németország vagy Franciaország. A találkozón egyébként Donald Trump amerikai elnök és Jair Bolsonaro brazil államfő nem vesz részt, ők nyilvánosan megkérdőjelezik, hogy klímavészhelyzet áll fenn. Szakértők szerint az iparosodás előtti állapothoz képest az évszázadunk végére több mint három Celsius-fokkal lesz magasabb az átlaghőmérséklet, ami visszafordíthatatlan következményekkel járhat a környezetünkre nézve, ezért van szükség az üvegházhatású gázok csökkentésére.

Tegnap 19 órás tárgyalást köve­tően a német szövetségi kormány elfogadta a klímavédelmi célokat, amely szerint az 1990-es adatokhoz képest 55 százalékkal kell csökkenteniük a szén-­dioxid-kibocsátást 2030-ig. A kormány ezért többek között 2021-től fokozatosan, mintegy 15 centtel (50,25 forint) emeli az üzemanyagok árát, miközben növelik az ingázók adókedvezményét és csökkentik a villamos energia árát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.