Gyárfás tovább magyarázta a Portikkal való kapcsolatát

Terítékre került kedden a megbízás is a Fenyő János megöletésével vádolt Gyárfás Tamás – és Portik Tamás – perében.

Magyar Nemzet
2020. 11. 17. 17:33
null
2020.02.13. BUdapest Gyárfás Tamás pere Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden folytatták a Fenyő János megölésének felbujtásával vádolt Gyárfás Tamás kihallgatását a Fővárosi Törvényszéken. Továbbra is a vádlott-társ Portik Tamáshoz való viszonyáról faggatták a volt sportvezető-médiaproducert.

Gyárfás Tamás megérkezett a Fővárosi Törvényszékre (február 13-i felvétel)
Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet

A vádlott megismételte, hogy nem „védi” Portikot, mint azt a korábbi tárgyalási napon Póta Péter bíró felvetette, hanem azért nem hozta szóba a hatóságok előtt, valamint azért ment bele a vele való találkozásokba, mert nem akarta magára haragítani, nem akart ütközni vele, mint ahogy Tasnádi Péterrel is el akarta kerülni, hogy háborúba kerüljenek.

Gyárfás elmondása szerint attól tartott, hogy Portik elmegy a rendőrségre, és ott valótlan állításokat tesz vele kapcsolatban. Sokadszorra is kiemelte, hogy bár találkozott Portikkal és beszélgettek, soha egyetlen kérését sem teljesítette. Érvelése szerint ha ő Portiknak tartozott volna, akkor eleget tesz a kéréseinek. Márpedig az egykori olajos vállalkozónak voltak kérései: bírókkal, ügyészekkel, rendőrökkel, politikusokkal (köztük Gyurcsány Ferenc akkori szocialista miniszterelnökkel) akart találkozni Gyárfás segítségével, valamint kért pénzt, lakást, fiktív szerződést adóelfedéshez is a vádlottól, ám kérései sosem teljesültek.

Felmerült, hogy Gyárfás 2004-ben miért ment bele az ingatlancserébe Portikkal.

– Minek üzletel olyan emberrel, aki csapdát állított magának, rá akarta venni, hogy kimondja: maga az évszázad bűncselekményének felbujtója. Miért üzletelt vele, mi szüksége volt erre a száz leggazdagabb ember egyikének?

– kérdezte a bíró. A válaszból kiderült: Gyárfás minimum háromszázmillió forintot keresett a cserén, és ezért ment bele, utólag azonban már nem üzletelne Portikkal, ám számára nem lett volna életszerű, ha lemond egy több százmilliós haszonról.

– Fenyegette, sarokba szorította, de akkor miért üzletelt vele? – kérdezte Póta Péter. – Miért nem szólalt meg a vészcsengő? Alaptalanul gyanúsított, és még én üzleteljek vele? – fogalmazott a bíró.

– Mohó voltam

– mondta erre Gyárfás Tamás.

– Nem csinált semmit, de rettegett attól, hogy a sajtó cikket ír önnel kapcsolatban a Fenyő-ügyről. A fenyegetettség ellenére, puff, belevágott mohóságában? – faggatta a bíró.

– Úgy éreztem, ha nem megyek bele az üzletbe Portikkal, magamra haragítom; így viszont nyertem háromszázmilliót, és nem haragítottam magamra – indokolt Gyárfás, aki azt is hozzátette, hogy ha ő megbízta volna bármivel is Portikot, tartozott volna neki, akkor aligha jöhetett volna létre egy olyan üzlet, amelyben ő jár jól, ráadásul ennyivel.

Az ebédszünet után került sorra Portik állítólagos megbízása Fenyő meggyilkoltatására. A sportmenedzser és Portik Tamás közötti egyik beszélgetésben ugyanis többek között ilyen mondatok is szerepeltek:

Portik: „Én mutattam, és kérdeztem tőled, hogy mi legyen az emberrel? Szétb.sszuk? Erre te mondtad, hogy igen.”

Ebből a párbeszédből hosszan idézett a bíró és Gyárfás Tamás is, a kettejük párbeszédéből pedig kirajzolódott, hogy ez egy olyan pontja lehet a hangfelvételeknek, amelyen olyan értelmű beszélgetés is folyhatott a felek között, mintha az a Fenyő-gyilkosságra való felbujtásról szólna. A pontos szöveg nélkül nehéz visszaidézni a részleteket, mindenesetre Gyárfás úgy magyarázta a szöveg ezen részét: míg Portik itt vélhetően a Fenyő-gyilkosságba próbálta belehúzni, ő maga az 1996-os kaposvári büntetőügyéről beszélt. Lényegében elbeszéltek egymás mellett. Gyárfás kiemelte: az ominózus idézetben Portik helyette válaszolt a kérdésre, amely többször is előfordult a hangfelvételeken.

A tárgyalás a vád képviselőjének kérdéseivel zárult. Az ügyésznő többek között arra volt kíváncsi, hogy a beszélgetések során hol volt az a pont, amikor Gyárfás rájött, hogy Portik ki akar vele mondatni valamit. A médiaproducer nem tudott válaszolni a kérdésre ennyi idő távlatából.

Gyárfás kérdésre kifejtette, hogy találkozóik alkalmával tartott attól, hogy meglátja valaki Portikkal, ezzel kapcsolatban pedig többedszerre is kijelentette, hogy nem volt és nem is akart vele szorosabb kapcsolatot, csak „altattam, hogy kommunikálok vele”.

(A vádlott érvelésére, amit a Portikkal való beszélgetéseiről, kapcsolatáról, ellentmondásosnak bizonyult korábbi mondandójára adott elő, még részletesen visszatérünk.)

A tárgyalás következő szakaszában sor kerülhet Portik Tamás meghallgatására is. Tekintettel arra, hogy Portikot szigorúan őrzik, és mindenhova a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei kísérik, Póta Péter a távmeghallgatás mellett döntött. Jelenleg úgy tűnik, erre februárban kerülhet sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.