Gyorsan ölhet az agyhártyagyulladás

Hazánkban a Meningococcus B és C típusa okozza a megbetegedések 90 százalékát, az utóbbi baktériumtörzsre fejlesztett védőoltás ma már teljesen tb-finanszírozott.

Szilágyi Anna
2019. 04. 17. 13:00
null
Csak védőoltással előzhető meg a betegség Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyedül védőoltással előzhető meg a járványos agyhártyagyulladás – jelentette ki Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a betegség világnapját megelőző sajtótájékoztatón, majd jelezte: a 2017 júniu­sa és 2018 júniusa között regisztrált Meningococcus-fertőzésekben érintettek egyharmada egy év alatti csecsemő volt.

Póta György kiemelte, hazánkban a Meningococcus B és C típusa okozza a megbetegedések 90 százalékát, az utóbbi baktériumtörzsre fejlesztett védőoltás ma már teljesen tb-finanszírozott, így mindenképpen érdemes beadatni. Hozzátette, a B típus elleni vakcinát sok család anyagilag nem engedheti meg, de a gyermekorvosok szorgalmazzák, hogy a tárca azt is támogatottá tegye, hiszen kétszer annyi fertőzésért felelős, mint a C típus.

Csak védőoltással előzhető meg a betegség
Fotó: Havran Zoltán

A betegség rendkívül gyors lefolyású – figyelmeztetett a szakértő – , akár 24 órán belül halált okozhat. A csecsemők között azért gyakoribb a járványos agyhártyagyulladás, mert az immunrendszerük még éretlen. – A kétféle baktériumtípus elleni védőoltás különbözik és nem helyettesíti egymást, így teljes védelmet csak a kétféle vakcina beadása biztosít, az oltások két hónapos kortól adhatók – hangsúlyozta Póta György.

A betegség nehezen felismerhető, ugyanis olyan általános tünetekkel jelentkezik, mint a láz, az erős fejfájás és a hányinger. Hatására vérmérgezés is kialakulhat, ezért jelentkezhetnek a bőrön pontszerű, majd nagyobb kiterjedésű bevérzések, amelyek nem összekeverendők a kiütésekkel. – Tíz betegből legalább egynél számolni kell súlyos testi és idegrendszeri maradványtünetekkel, például agykárosodás, epilepszia alakulhat ki, és előfordul, hogy a végtagokat is amputálni kell – mondta el az orvos.

A baktérium cseppfertőzéssel, szoros kontaktus útján terjed. A járványos agyhártyagyulladás a WHO adatai szerint évente mintegy félmillió megbetegedést okoz világszerte, és 50 ezer ember hal bele. Magyarországon a 2017–2018-as epidemiológiai évben összesen 42 Meningococcus okozta agyhártyagyulladást regisztráltak, és hat beteg belehalt a fertőzés szövődményeibe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.