Gyurcsányék úgy vélik, készek tisztázni a gazdálkodásukat

Felfüggesztett költségvetési támogatásának visszaszerzése érdekében a DK a megszabott határidőn belül megküldi az ÁSZ által kért dokumentumokat – állította lapunknak a párt igazgatója. A számvevőszék szóvivője megkeresésünkre hangsúlyozta: csak a párton múlik, hogy mikor kaphat költségvetési támogatást. - Az a célunk, hogy a DK törvényesen, a jogállami normáknak megfelelően működjön – mondta Horváth Bálint.

Bákonyi Ádám
2020. 05. 27. 18:24
null
A DK-vezér ellen még a héten vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményezhetnek Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- A hét elején megérkezett az ÁSZ levele, amelyben kezdeményezték, hogy 2019-re vonatkozó bizonyos dokumentumokat adjunk át nekik tizenöt napon belül – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére a DK pártigazgatója. Bár Sebián-Petrovszki László szerint az ÁSZ eddig 2017-2018-as számlákat várt tőlük közölte, hogy a most kért dokumentumokat legjobb tudásunk szerint, a megszabott határidőn belül prezentálni fogják a számvevőszéknek.

Ismert: az ÁSZ csütörtökön jelentette be, hogy kezdeményezte a DK költségvetési támogatásának felfüggesztését, miután 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzése során megállapította, hogy a párt pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet annak bevételeiről és kiadásai­ról, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével pedig a párt a saját tagságát is megtévesztette. Az ÁSZ később közölte azt is, hogyha a DK 2019-re és a 2020-ra vonatkozó pénzügyi dokumentumokkal igazolni tudja a törvényes gazdálkodás feltételeit, újra megkaphatja az állami támogatást, ráadásul visszamenőleg, így a pártot egy forint veszteség sem éri.

- Alapvető jogállami érdek, hogy a döntő mértékben közpénzekből gazdálkodó pártok szabályszerűen, elszámoltathatóan és átláthatóan, valamint kizárólag törvényes forrásokból gazdálkodjanak, továbbá megfelelően elszámoljanak a saját tagságuk felé is. Az a célunk, hogy a DK törvényesen, a jogállami normáknak megfelelően működjön. Erre kaptak most esélyt – mondta lapunknak az ÁSZ szóvivője. Horváth Bálint közölte: amint a megkapják a kért dokumentumokat, és ezek igazolják a törvényes gazdálkodás feltételeit, azonnal kezdeményezni fogják, hogy a DK megkaphassa a felfüggesztett állami támogatást.

Tehát lényegében a párton múlik, hogy mikor kaphat költségvetési támogatást – tette hozzá. Mindazonáltal Horváth emlékezettet arra, hogy a DK gazdálkodását évek óta szabálytalanságok, törvénysértések jellemzik, a költségvetési támogatás felfüggesztésének kezdeményezését pedig az is indokolta, hogy a DK elnöke a számvevőszék 2017-2018-as jelentéstervezetére megküldött észrevételében elutasította a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását. – Mindez azt jelezte, hogy a DK-nál nem állnak fenn a közpénzek törvényes felhasználásának a feltételei. Az ÁSZ dolga pedig a közpénzek védelme, a közpénzügyi helyzet javítása – mondta Horváth Bálint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.