Újabb országból léphetnek hazánk területére

Mindenki továbbra is tartsa be a védelmi intézkedéseket, hogy a betegség második hullámát megakadályozhassuk.

Kincses Krisztina, Veres László István
Forrás: M12020. 05. 30. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 30-án az igazolt fertőzöttek száma 3867 fő volt, a tegnapi napon 7 krónikus megbetegedésben szenvedő beteg hunyt el, jelenleg 524 az elhunytak száma.

Meggyógyultak 2142-en, így jelenleg az aktív fertőzöttek száma 1201 főre csökkent.

Körülbelül egyharmadukat, 411 beteget ápolnak kórházban, 22 személyt lélegeztetőgépen.

Lakatos Tibor tájékoztatójában elmondta, újabb kormányrendelet lépett a mai napon hatályba, amely megkönnyítheti a magyar állampolgároknak a határátlépést.

Azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettség, nemzetközi szervezeti munka, humanitárius tevékenység, vagy hozzátartozó látogatása céljából jönnek Bulgáriából, hazánkba korlátozás nélkül beléphetnek, a Román Köztársaság területén keresztül is.

Ezzel kapcsolatban Lakatos Tibor elmondta, egy hosszú időszak vége felé járunk, az állampolgárok együttműködésével, szigorú szabályok betartásával igyekeztünk védekezni a vírus ellen. Lakatos Tibor kérte, mindenki továbbra is tartsa be a védelmi intézkedéseket, hogy a betegség második hullámát, az esetleges őszi terjedését minél inkább megakadályozhassuk.

Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa, rendhagyóan, egy történetet mondott el. Ebben 2020. április 10-ét idézte vissza, amikor Magyarországon 210 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak. A betegek nagy része idős, krónikus beteg. Az ápoló mindent fertőtlenít, jön az orvos, aki szintén be van öltözve, ellátják a betegeket. Idős bácsi elesik, konzílium kell, jön a betegszállító szintén védőfelszerelésben. Ebédidő van, a személyzet az éttermekből kapott ételeket fogyasztják. ebéd után ugyanez a folyamat kezdődik és folytatódik tovább. Sokan vannak lélegeztetőgépen, őket gyógytornászok mozgatják át. Pszichológus látogatja meg a nénit, aki az életéért küzd. A 12 órás műszak végén az ápoló hazamegy a családjához, mire ide elérkezik minimum hatszor öltözött be teljes védőfelszerelésbe – Szlávik János, a Szent László Kórház infektológiai osztályának vezetője nekik mondott köszönetet áldozatos munkájukért.

Újságírói kérdésre Lakatos Tibor rendőr ezredes elmondta,

könnyelműség lenne olyan országokkal egyeztetni a határok szabad megnyitásáról, ahol még tombol a járvány.

Ezért a megállapodásokat továbbra is gondos elemző munka fogja megelőzni.

Jelenleg sem Románia, sem Ukrajna nem mutat hajlandóságot a határnyitásra,

tehát ha egy magyar állampolgár ezekből az országokból hazatér, akkor kénytelen hatósági házi karanténba vonulni.

A következő kérdés arra vonatkozott, hogy a hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok megjelenése köré hagyományosan szervezett ponthúzó partikat meg lehet-e majd tartani? Lakatos Tibor elmondta,

a jelen állás szerint kulturális és sport rendezvény szervezhető szabad téren, azonban, hogy mi lesz július közepén, senki nem tudja.

Ami biztos, hogy minden egyes rendezvény szervezésekor a legfrissebb információkat és tapasztalatokat figyelembe kell venni, így jelenleg nincs lehetőség ilyen jellegű partik szervezésére.

Az egészségügyi protokoll frissítése kapcsán Szlávik János elmondta, a nemzetközi eredmények és kutatások fényében az előírásokat folyamatosan változtatják és igazítják.

Az egyik médium arról érdeklődött, ha emberről emberre terjed a vírus, akkor továbbra is fokozottan kell-e figyelni a tárgyakon keresztül történő terjedésre, az ezzel kapcsolatos higiéniára? Szlávik János kijelentette,

ma már biztosan tudjuk, hogy tárgyakkal is átvihető a vírus, így erre továbbra is oda kell figyelni,

azonban a távolságtartás, és maszkhasználat is nagyon fontos a cseppfertőzés elkerülése érdekében.

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, ha megkezdődnek a nyári utazások, mennyire fontos a maszk használata, kevesebb jegyet adnak-e majd el az egyes tömegközlekedési eszközökön és rendezvényeken, mint a befogadóképesség. Lakatos Tibor hangsúlyozta,

a nyári vakációk során is mindenki köteles a másik embertől másfél méteres védőtávolságot tartani, a tömegközlekedési eszközön való tartózkodáskor pedig köteles a szájat és orrot eltakaró védőeszközt viselni.

Amennyiben például a Balatonon tömegközlekedési eszközként közlekedik egy hajó, be kell tartani ezeket a szabályokat.

A vonatok, például, harminc százalékos feltöltöttséggel közlekedhetnek a járvány alatt,

ezeken a korlátozásokon fokozatosan lehet enyhíteni, de teljes kapacitással továbbra sem fognak közlekedni.

Pünkösd két napján, május 31-én és június 1-jén az Operatív Törzs nem tart tájékoztatót, az aktuális információkról a www.koronavírus.gov.hu oldalról lehet tájékozódni.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.