Fokozatosan visszaáll az ellátási rendszer az egészségügyben

A háziorvoshoz továbbra is telefonon kell bejelentkezni, és egy óra alatt legfeljebb négy főt fogadhat az orvos.

Nagy Orsolya, Szilágyi Anna
Forrás: M12020. 05. 04. 10:50
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új védekezési szakaszba léptünk ma, így a koronavirus.gov.hu oldalán is informatívabb, részletesebb adatokat teszünk közzé – számolt be Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a cél az, hogy pontosan lehessen látni a járvány zajlásának menetét, szoros adatkövetésre van szükség.

Az országos tisztifőorvos közölte: hazánkban azonosított fertőzöttek száma 3035 főre nőtt és elhunyt újabb 11 idős beteg.

Aktív fertőzötteknek azokat nevezzük, akik az adott napon betegnek, kezeltnek minősültek, vagyis levonják az összes fertőzöttből a gyógyultakat és az elhunytakat: most ez a szám 2055

– mondta el Müller Cecília. Emellett 630-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek 63 százaléka, az elhunytak 79 százaléka, a gyógyultak 51 százaléka budapesti vagy Pest megyei.

Az egészségügyi ellátások beindítása nem jelenti azt, hogy visszaállunk a járvány előtti időszakra – hangsúlyozta a tisztifőorvos. A háziorvosi ellátásoknál a szabály továbbra is az, hogy telefonon kell bejelentkezni, és egy óra alatt legfeljebb négy főt fogadhat az orvos – közölte.

Ha a helyzet megkívánja, személyes konzultációra is lehetőség van, de csak időpontra lehet érkezni.

Hozzátette, a betegek közti távolságtartás időben és térben is fontos, és ugyanez igaz a többi alapellátásra is.

Az igazolások, dokumentumok kéréséhez nem szükséges személyesen találkoznia az orvosnak és a betegnek.

Müller Cecília kitért rá, a járóbeteg szakellátásában is bejelentkezés szükséges, és rendkívül fontos a higiénés szabályok betartása, hogy ne növeljük a fertőzések számát. A tisztifőorvos köszönetet mondott a szakmai kollégiumoknak, amelyeknek a segítségére a jövőben is szükség lesz.

A tisztifőorvos asszony arról is beszámolt, sajnos az elmúlt napon 351-re nőtt az elhunytak száma. Azt jelenti, hogy Magyarországon idesorolunk minden olyan esetet, ahol pozitív laboreredmény született és kórházi ápolásra szorult a beteg.

A magyar ellátórendszerből nem esik ki senki.

Müller Cecília kitért arra, hogy 11 fővel nőtt az elhunytak száma, mindennap előfordul, hogy el kell veszítsünk embereket, de a számok kiegyensúlyozódnak, egy hete nem emelkednek.

Egyensúly alakult ki a gyógyult, az új fertőzőttek és az elhunytak számai arányában.

Óvatosnak és körültekintőnek kell lenni a mai nappal megkezdődött számos intézkedés kapcsán.

A tisztifőorvos elmondta, az egészségügyi ellátást fokozatosan, lépésről lépésre igyekszenek helyreállítani, a sürgősségi ellátás nem változik. Elsősorban a háziorvosi, fogászati, védőnői, járóbeteg, egynapos, rehabilitációs, és a magán ellátásokban van változás.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta: a védekezés a második szakaszba lépett.

Új szabályok vonatkoznak vidékre és Budapestre.

Az összes rendőri intézkedés meghaladta a 45 ezret, a határátkelőkön egy-egy órás várakozási időre számíthatunk.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta,

a látogatási tilalom továbbra is fennmarad az összes kórházban és azokban az intézményekben, ahol korábban elrendelte. A szülészeti osztályokon nincs változás, az apásszülés megengedett, ha az apa igazoltan egészséges.

Az idősotthonok felvételi zárlatával kapcsolatban a tisztiforvos azt mondta: ez itt is változatlanul fennáll, még nem lehet tudni, hogy pontosan meddig kell fenntartani ezt, hiszen magas kockázati csoportnak minősülnek a bentlakók.

Kiss Róbert elmondta,

az üzletek nyitva tartásával kapcsolatos jogszabályok nem vonatkoznak a fodrászokra, kozmetikusokra és egyéb szolgáltatásra, de kérik, hogy a lehető legnagyobb fokú higiénés szabályokat tartsák be.

 

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a futárokra nem vonatkozik a maszkviselés kötelezettsége, de ajánlatos nekik is arcot eltakaró sálat, maszkot hordani.

Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta:

a járványnak nincs vége, még ha a számok valóban biztatóak is , stagnál a helyzet.

A fertőzés átadása nem reprodukálja önmagát, sokszor kevesebbé válik. Egy járványügyi intézkedést nem lehet egyik napról a másikra felülbírálni, és döntéseket meghozni.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be:

a strandon másfélméteres távolságtartás ajánlott, az asztalok elrendezése a vendéglátóegység üzemeltetőjére van bízva,

ahogy az is, hogy kik ülhetnek egy asztalnál.

Sajtóérdeklődésre Müller Cecília azt válaszolta, újra átütemezésre van szükség a betegek fogadásában, így

azok is keressék fel a háziorvosukat, szakorvosukat, akik korábban már kaptak időpontot.

A Kamara erdei idősotthonban is megugrott a fertőzöttek száma, ott 33 fertőzött van a bentlakók, és kilenc a dolgozók között – ismertette Müller Cecília. Hozzátette,

jelenleg 30 szociális intézmény van, ahol felütötte a fejét a koronavírus.

A tisztifőorvos kiemelte: akit kórházban kezeltek a koronavírus miatt, azt csak akkor engedik haza, ha két negatív teszttel gyógyultnak nyilvánították.

Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, hogy

az elkövetkezendő két hét fogja bizonyítani, hogy megtörtént-e a tetőzés.

Továbbá a tisztifőorvos óvatosságra intett azzal kapcsolatban, hogy a gyerek meglátogassák a nagyszülőket. Ha mégis ilyen történik, tartsák be a távolságot, a legfontosabb, hogy a szeretetünket úgy gyakoroljuk, hogy ne veszélyeztessük őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.