Hatvanegy millió forintot érnek a tegnap megtalált lopott autók

A magyar határokon szolgálatot teljesítő rendőrök munkája nem csak az illegális migráció feltartóztatásának sikeressége szempontjából ad okot elismerésre: a lopott autók felderítésében olyan sikeresek határrendészeink, hogy az uniós tagállamok rendőreinek is a magyar szakemberek tartanak előadásokat az azonosítás műhelytitkairól.

Végh Attila
2021. 04. 25. 18:11
ORFK
Az egyenruhások egy továbbkéépzésen a lopási listákat vezető Land Rover azonosító jeleit vizsgálják Forrás: Police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar rendőrök az olasz, osztrák és spanyol hatóságok által körözött gépjárműveket foglaltak le Csanádpalotánál és Kiszombornál április 23-án. A pénteki siker nem megy ritkaságszámba, ahogyan azt a Magyar Nemzet is megírta, nem csak migrációs szempontból, a lopott autók csempészei előtt is hermetikusan zár a magyar államhatár. A rendőrség munkáját az uniós tagállamok és a hatóságok is elismerik, a magyar rendőrök rendszeresen tartanak képzéseket a lopott autók azonosításának korszerű és hatékony módszereiről olasz, osztrák nyomozóknak. Ezt az autók nemzetközi lopási listáját vezető márkák képviselői is támogatják, a cégek biztonságtechnikai mérnökei, fejlesztői minden új modellt vagy újítást bemutatnak a magyar szakembereknek, ezzel is növelve a bűnügyi felderítés eredményességét.

Az egyenruhások egy továbbképzésen a lopási listákat vezető Land Rover azonosító jeleit vizsgálják
Fotó: Police.hu

Három bukás egy nap alatt

Április 23-án délután egy bolgár férfi jelentkezett kilépésre egy német honosságú Fiat Ducato lakóautó vezetőjeként Kiszombor közúti határátkelőhelyen. Az ellenőrzés során a rendőrök megállapították, hogy a húszmillió forint értékű járművet az osztrák hatóságok körözik. A Magyar Nemzet információi szerint a sofőr pár napra bérelte ki az autót, két hete nem vitte vissza a telephelyre. A kölcsönzött járművel el sem hagyhatta volna a schengeni határt. A lakóautót nagy valószínűséggel a nyári turista szezonban kívánta értékesíteni. A csongrádi rendőrök értesítésére a tulajdonos, a kölcsönző cég képviselői azonnal elindultak Magyarországra a járműért.

Fotó: Police.hu

Péntek este a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy svéd, illetve egy spanyol rendszámmal ellátott BMW-vel egy-egy román állampolgár. Az ellenőrzés mindkét esetben megállapította, hogy a hatmillió forint és a 35 millió forint értékű autót is körözik, míg előbbit az olasz, utóbbit a spanyol hatóságok. Az autókat a sofőrök érvényesnek látszó adásvételi szerződések birtokában akarták átvinni a határon. A magyar rendőrök a járművek motor- és alvázszáma, egyedi speciális, csak a rendőrség és a járműszakértők által ismert egyedi azonosítási pontjai alapján vették észre a csalást. A Makói Rendőrkapitányság nyomozói a határrendészek jelzése alapján a három, az összesen 61 millió forint értékű járművet lefoglalták, a sofőrök ellen a járművek körözését elrendelő külföldi hatóságokkal egyeztetve eljárást kezdeményeztek.

A rendőrök az utánfutókon szállított, határon kilépésre jelentkező autókat is minden esetben átvizsgálják
Fotó: Police.hu

Nagy a forgalom a határokon

Csak a nagylaki közúti és a csanádpalotai autópálya-határátkelőt tavaly hatmillió, míg 2019-ben kilencmillió személy lépte át. Az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikai adatai szerint 2020-ban 69 körözött gépjárművet, illetve egyéb lopott tárgyat foglaltak le határainkon összesen 452 millió forint értékben, míg 2019-ben ez az összeg 600 millió forintot tett ki. Annak ellenére, hogy 2020-ban a világjárvány miatt a határokon a személyforgalom visszaesett, a Schengeni Információs Rendszerben (SIS) nőtt a lopott autókkal kapcsolatos találatok száma. Több mint hatezer gépkocsi szerepel az adatbázisban, melyeket a tolvajok Magyarországon át próbálhatnak meg a kontinens keleti, balkáni szegletébe, onnan pedig a közel keleti országokba és az egykori Szovjetunió utódállamaiba eljuttatni.

Ebben az adatbázisban nemcsak lopott, hanem kölcsönzött autók és munkagépek is szerepelnek, melyeknek még nem járt le ugyan a bérleti szerződése, de a schengeni határt eleve nem hagyhatnák el.

A magyar határrendészek úthengert is foglaltak már le a nemzetközi információs rendszer alapján.

A szakértők szerint egyszerűbb a felderítés, ha a lopott gépjármű szerepel a SIS-rendszerben. A profi tolvajok viszont első körben rendszámot váltanak, majd ehhez igazodva meghamisítják a lopott autók egyedi azonosító jeleit, iratait. Ezért fontos, hogy a magyar határrendészek képzettek legyenek, tudják, hol kell keresni azokat a speciális azonosító jeleket, amelykeről a tolvajok nem tudhatnak. A magyar felderítés sikerét jelzi, hogy nem egy esetben történt már olyan intézkedés, hogy a külföldi tulajdonos még nem is vette észre, hogy éjszaka ellopták az autóját, meghamisították annak rendszámát, motorszámát, iratait, és így akartak kilépni a járművel a magyar határon.

Motorszáma alapján talált meg egy lopott autót egy határrendész a csengeri határátkelőn
Fotó: Police.hu

Egzotikus trükkök

A magyar határon dolgozó rendőröknek nemcsak az autók egyedi azonosító jelzéseit, hanem a járművekhez tartozó okmányokat is ismerniük kell, a profi tolvajok azokat is hamisítják. A legkisebb, legtávolabbi országok okmányainál is fel kell figyelniük arra, ha valami nincs rendben a közokiratnak minősülő forgalmi engedéllyel. A rendőrök szerint már eleve gyanús, ha valaki olyan ország irataival jelentkezik kilépésre, amely nem tartozik az EU-hoz. A tolvajok abban bíznak, a magyar rendőrök nem ismerik fel, hogy ezek az iratok nem eredetiek. Akadt tolvaj, aki egy Seychelle-szigeteken kiadott okmánnyal akart átcsempészni egy lopott autót. Az ilyen országok által kiadott iratokat a kockázatelemzés módszere alapján minden esetben az átlagosnál is alaposabban vizsgálják át az okmányszakértők. Ha kell, más, külföldi hatóságok nyomozóit is bevonják az ellenőrzésbe, a jármű addig nem hagyhatja el az unió területét, míg nincs százszázalékosan bebizonyítva eredetisége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.