Nem kerülhetett a lopott autó a karácsonyfa alá

Teljes a határzár, a magyar rendőrök Európa legjobbjai a lopott autók csempészésének felderítésében

Végh Attila
Forrás: rendőrség2020. 12. 08. 18:00
Lopott autó Csengersimán
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsonyi ajándéknak szánták azt a sportkocsit, amelyet két szerb férfi próbált meg átvinni a magyar határon. A tolvajok hamis iratokkal akarták igazolni az autó eredetét, nem tudták, hogy a magyar határon dolgozó rendőrök annyira jók a lopott autók egyedi azonosítási jeleinek felismerésében, hogy az olasz rendőrök is a magyar módszer alapján dolgoznak. Az elmúlt napokban három lopott autót is megtaláltak a magyar határvadászok, pedig a tolvajok három különböző módszerrel próbálkoztak.

Két szerb férfi jelentkezett belépésre egy pótkocsis személyautóval december 5-én este a Tompai közúti határátkelőhelyen. Az ellenőrzés során a rendőrök megállapították, hogy az utánfutón szállított Porsche Panamera sportkocsit a német hatóság körözi. Az autó három hete tűnt el, egy kölcsönző cég tett feljelentést, a bérlő jelezte, éjszaka ellopták a kocsit. A német rendőrség azonnal elrendelte a jármű nemzetközi körözését, azt azonban nem gondolták, hogy az uniós határokon befelé jövet akad fenn az ellenőrzésen a Porsche. A sportkocsi egyedi azonosításra alkalmas számait három hét alatt megváltoztatták, hamis iratokkal, eredet igazolással, műszaki bizonyítvánnyal látták el, a bűnügyi felderítés adatai szerint a húszmilliós autót féláron szállították volna egy megrendelőnek, aki karácsonyi ajándéknak szánta volna az igen kedvezményesen beszerzett luxus járgányt.

A tolvajok nem tudták, hogy a nagy értékű autóknak rejtett azonosítási jelei is vannak, melyek kiszűrésében a magyar rendőrök Európa legjobbjai közé tartoznak. Ezt a gyártók is elismerik, a szinte havonta változtatott rejtett pontokról rendszeresen tájékoztatják a magyar határrendészeket, akik folyamatos képzéseken tanulják a lopott járművek árulkodó jeleit. Ugyanez érvényes a járművek okmányai­ra is, a szakértők akkor is kiszúrják a hamisítványokat, ha azokat eredeti, lopott vagy kimosott papírra vezetik rá. Ez a tudás nagyrészt Simon Róbert őrnagynak, a Szegedi Rendészeti Szakgimnázium felnőttképzéssel foglalkozó főtanárának az érdeme, akinek a gépjármű-azonosító tréningjei a legnépszerűbb továbbképzési programnak számítanak. 2016 és 2020 között közel 150 olyan lopott autót találtak meg a tréninget elvégző rendőrök, amelyek titkait a szegedi kiképzéseken ismerték meg. A nemzetközi elismerést jól szemlélteti, hogy az őrnagyot az olasz rendőrök is megkérték, nekik is adja át tudását. A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának munkatársai a Porschét lefoglalták, az Országos Rendőr-főkapitányság Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Sirene Irodája pedig azonnal jelezte az azonosítást a jármű körözését elrendelő hatóságnak. Az autót vontató szerb férfiak azt állították, megbízást végeztek, nem tudtak arról, lopott a rakomány, adataikat megküldték a lopás miatt nyomozást elrendelő németországi rendőrkapitányságnak.

Fotó: Police.hu

Egy másik tolvaj azt hitte, nem tűnik fel a rendőröknek, ha több, legálisan vásárolt autó közé elrejt egy lopottat. A csengersimai közúti határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre december 6-án egy autószállító tehergépkocsival egy 32 éves román sofőr. A szállítmányt tételesen leellenőrző rendőrök már az iratok alapján gyanították, az egyik autónál nincs minden rendben. Egy Audi A3 típusú személygépkocsi lógott ki a sorból, a jobbkormányos gépkocsinak nem angol szállítólevele volt, holott az ilyen autókat általában a szigetországban helyezik forgalomba és ott is értékesítik. Az autót tüzetesebben átvizsgálva találtak olyan jeleket, mely alapján kiderült, az Audit hónapok óta köröztette a Scotland Yard. A lopott járművet egy ideig pihentették valahol, majd felrakatták egy használt autókat összegyűjtő és Románia felé induló kamionra. A határrendészek a román sofőrt előállították a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrsére, a lopott járművet lefoglalták, a kamiont cseresofőr vihette csak tovább. A magyar rendőrség a további eljárás lefolytatása céljából felvette a kapcsolatot a körözést kibocsátó hatósággal, az angol nyomozók kérésére gyanúsítottként hallgatták meg az őrizetbe vett autócsempészt.

Fotó: Police.hu

Csengersimán egy harmadik trükkel is próbálkoztak a tolvajok, akik egy olyan kamion rakterében rejtettek el egy körözés alatt álló autót, ami elvileg nem is alkalmas a jármű szállítására. December 7-én kora reggel egy 56 éves román férfi jelentkezett kilépésre teherautójával, a fuvarlevélen mezőgazdasági gépek szerepeltek rakományként. A sofőr kissé ideges lett, amikor a rendőrök kérték, nyissa ki a konténert, ellenőrizni akarják a gépek sorozatszámát. A három traktor közül a középső egy Toyota terepjáró volt, ami ugyan erős autó, de nem igazán alkalmas mélyszántásra. Ráadásul a gépkocsi a gyártási számai alapján nagyon hiányzott egy norvég családnak, egy hete rendelte el az autó nemzetközi körözését a hatóság. Ennek a kamionnak a sofőrje a Magyar Nemzet információi szerint azt nyilatkozta, vámzárral vette fel a konténert, nem tudta, mi van a vontatója mögé rakott pótkocsiban, azt hitte, a rakománya megegyezik a fuvarlevélben foglaltakkal. A lopás ügyében a norvég rendőrség jár el, ők döntik majd el, mi a tényleges szerepe a sofőrnek a bűnügyben.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.