Hazánk érdeke a Nyugat és Oroszország jó viszonya

Magyarország a NATO és az EU tagja, és az is marad, de ez nem zárja ki az Oroszországgal való politikai együttműködést, így a migráció­val szembeni védekezésben vagy az üldözött keresztények megsegítésében — hangzott el Orbán Viktor kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök tegnapi, budapesti tárgyalásait követően a Karmelita kolostorban. A két vezető jelenlétében nyolc kétoldalú egyezményt is aláírtak az illetékes szakminiszterek és vállalatvezetők. Ezek közé tartozik a Mol, a Lukoil és a Transznyefty energiamegállapodása is, amely Putyin szavai szerint 2025-ig biztosítja majd a kőolajellátást hazánk irányában. A magyar kormányfő utalt a két ország közötti egyensúlyhiányra a kereskedelmi forgalomban, amin hazánk javítani akar.

2019. 10. 31. 6:05
ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Az orosz államfő és a magyar kormányfő a sajtótájékoztatón. Vlagyimir Putyin azonosult a magyar törekvésekkel Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyetlen ország sem tudja megváltoztatni a házszámát. Mi évszázadok óta Berlin, Moszkva és Isztambul hármassága között élünk – vázolta tegnapi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kormányfő, milyen geopolitikai kötöttség és ebből fakadó érdekek fűzik hazánkat az orosz kapcsolathoz. Ennek alapja a kölcsönös tisztelet mellett az őszinteség, fogalmazott a magyar miniszterelnök, oldalán Vlagyimir Putyin elnökkel.

Mint elmondta, hazánk a NATO és az Európai Unió tagja, és az is marad, de ez nem akadályozza abban, hogy Moszkvával is politikai kapcsolatokat ápoljon. A miniszterelnök ide tartozó területként említette a migrációval mint veszélyforrással szembeni együttműködést vagy a keresztény közösségek megsegítését. A Nyugat és Moszkva közötti jó viszonyban vagyunk érdekeltek, tette világossá.

Az orosz államfő és a magyar kormányfő a sajtótájékoztatón. Vlagyimir Putyin azonosult a magyar törekvésekkel
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ukrajnával, illetve a tegnapi magyar NATO-vétóval kapcsolatban – kérdésre válaszolva – Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kárpátaljai magyarok érdekeit szem előtt tartva bízik benne, hogy Volodimir Zelenszkij elnökségének pozitívabb lesz a hozadéka, mint elődjéé. – Várom, hogy találkozhassam Ukrajna új elnökével – mondta.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy hosszú évekre visszanyúlik az a gyakorlat, amely szerint minden évben tartanak magyar–orosz magas szintű találkozót. A gazdasági együttműködésről szólva kiemelte: az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetése óta 2018 volt az első év, amikor a magyar–orosz kereskedelmi forgalom ismét nőtt.

A tervezetthez képest tegnap jelentősen elhúzódó megbeszélések az évente megtartott munkatalálkozók sorába illeszkedtek. Vlagyimir Putyin két éve járt utoljára hazánkban, Orbán Viktor pedig tavaly szeptemberben Moszkvában. A mostani csúcsot több körben készítették elő miniszteri szinten, mindkét fővárosban.

A két vezető találkozójának alkalmából, magyar kezdeményezésre már előző nap Budapestre hívták továbbá az üldözött közel-keleti keresztény közösségek vezetőit, akikkel Orbán és Putyin tegnap este találkozott. Budapest és Moszkva megállapodott: közösen nyújt számukra segítséget. – Ez kötelességünk is – szögezte le a magyar miniszterelnök, bejelentve: újjáépítésekben működik együtt a két ország. – A Közel-Kelet a kereszténység bölcsője – tette hozzá Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Általában is jelzi a magyar–orosz tárgyalások összetettségét, hogy azokon és a sajtótájékoztatón is mindkét részről több miniszter jelen volt, köztük Semjén Zsolt kormányfőhelyettes, valamint a két diplomácia vezetője, Szijjártó Péter és Szergej Lavrov. A megbeszéléseket követően ugyanis nyolc kétoldalú egyezményt is aláírtak, többek közt vasúti együttműködési területen.

Jelzi a magyar–orosz tárgyalások összetettségét, hogy azokon mindkét részről több miniszter is jelen volt
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Mol, a Lukoil és a Transznyefty szállítási megállapodásáról Putyin azt mondta: az 2025-ig biztosíthatja a energiahordozók szállítását hazánk és Európa felé. – Együttműködésünk akadálymentes – szögezte le az orosz elnök, aki kiemelte: már több éve működik a két ország közötti együttműködést a legmagasabb szinten lehetővé tevő mechanizmus, amely sikeres, főleg a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok tekintetében. Hozzátette: törekszenek a gazdasági kapcsolatok diverzifikálására.

Orbán Viktor végezetül elmondta: az energiaellátásban már most olyan kedvező helyzetben vagyunk, amilyenről korábban nem is álmodhattunk. A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, hazánk törekszik a kétoldalú áruforgalomban meglevő jelentős orosz többlet csökkentésére. Szavai szerint a Moszkvával szembeni uniós szankciók óta tavaly nőtt először a kétoldalú kereskedelem volumene újra hatmilliárd dollár fölé.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.