Hazudott a baloldal a rabokról

Alaptalanul támadták a büntetés-végrehajtás szervezetét a baloldali kötődésű, magukat emberijog-védőknek tartó szervezetek a pandémiával összefüggésben. Valótlanul azt állították, hogy nem biztosították a kapcsolattartást a fogvatartottak és hozzátartozóik között.

2021. 08. 05. 6:45
null
A vizsgálatok alapján sok esetben családi dráma miatt követnek el önkárosítást a börtönökben

Alaptalanul támadták a büntetés-végrehajtás szervezetét a baloldali kötődésű, magukat emberijog-védőknek tartó szervezetek a pandémiával összefüggésben. Valótlanul azt állították, hogy nem biztosították a kapcsolattartást a fogvatartottak és hozzátartozóik között.

Ismét valótlanságot állítottak a magukat emberi jogvédőknek tartó szervezetek és a hozzájuk csatlakozó baloldali politikusok. Több fórumon is azt hangoztatták ugyanis, hogy a fogvatartottak és hozzátartozóik nem tarthattak kapcsolatot a pandémia alatt, illetve a megszorítások feloldása után sem lehet látogatni a rabokat.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BVOP) kommunikációs főosztályától azonban megtudtuk:

július elsejétől ismét látogathatóvá váltak a fogvatartottak az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében.

Az elmúlt egy hónapban (július 1. és július 31. között) viszont ennek ellenére az elítéltek mindössze 1201 látogatást kérelmeztek, amely a teljes fogvatartotti állomány hét százalékát sem teszi ki. Az még meglepőbb, hogy ezeknek a kérelmeknek csupán alig több mint a felében valósult meg a kapcsolattartás, mivel csak 694 alkalommal éltek a hozzátartozók a személyes látogatás lehetőségével.

A személyes látogatások alacsony száma a BVOP szerint abból fakad, hogy a pandémia enyhülésétől függetlenül továbbra is lehetőséget adnak a digitális kapcsolattartásra Skype-on, amely praktikusabb és költségkímélőbb megoldás a hozzátartozóknak is.

A Skype alkalmazása a kapcsolattartáshoz – a 2020. márciusi bevezetése óta – egyre népszerűbb a fogvatartottak körében, csak az elmúlt hónapban 37 115 ilyen beszélgetést bonyolított le 9453 fogvatartott a hazai börtönökben.

Ezek a számadatok azt mutatják, hogy a fogvatartotti állomány több mint fele választja ezt a kapcsolattartási formát. Júliusban minden érintett rab átlagosan közel négy Skype-beszélgetést folytatott le, vagyis az elítéltek heti rendszerességgel használták ezt a digitális alkalmazást. A különböző kapcsolattartási formák közül egyébként a fogvatartottak szabadon választhatnak.

A jogvédők és az ellenzék állításaival szemben feloldották a korlátozásokat a börtönökben. Fotó: Kurucz Árpád

Ezek a tények tehát

egyértelműen cáfolják az emberijog-védők és a baloldal rosszhiszemű híreszteléseit.

A járványügyi intézkedéseinket több esetben vizsgálta az alapvető jogok biztosa is, aki számos hazai börtönben járt, és a védekezéssel összefüggésben mindenütt pozitív tapasztalatokat szerzett – hangsúlyozta a BVOP. A biztos többek között megállapította, hogy a vizsgált börtönök a szükséges intézkedéseket megtették annak érdekében, hogy megelőzzék a koronavírus bejutását a börtönökbe. A járványhelyzet kezelésére bevezetett arányos korlátozások ugyanakkor alapvető joggal összefüggő visszásságot nem okoztak. A vizsgálatok nem állapítottak meg sérelmet a fogvatartottak magán- és családi élethez, kapcsolattartáshoz fűződő alapvető jogával összefüggésben sem.

A büntetés-végrehajtási szervezet még 2020 márciusában elkészítette a Skype felhasználási útmutató fogvatartottak hozzátartozói részére című kiadványt azoknak, akik a büntetés-végrehajtási intézetben büntetését töltő hozzátartozójukkal szeretnének kapcsolatban maradni. A rövid és közérthető tájékoztató tartalmazza az alkalmazás letöltésének, telepítésének és használatának minden fontos lépését. A kiadvány azóta is elérhető a büntetés-végrehajtás hivatalos web­oldalán, a Bv.gov.hu-n a családtagok számára országszerte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.