Hétszázmilliós segítséget kaptak a bajba jutott települések

Két alkalommal összesen csaknem 700 millió forint vis maior támogatást ítélt oda Pintér Sándor belügyminiszter több tucat önkormányzatnak. A települések többek között természeti csapások miatt megrongálódott utakat, hidakat, partfalakat és pincéket állíthatnak helyre a segítségnek köszönhetően.

2020. 08. 24. 13:45
null
Pilisborosjenő, 2020. június 14. Munkagép a 10-es főút sárral és aszfaltdarabokkal borított szakaszán a vihar után Pilisborosjenőn 2020. június 14-én. A Pest megyei községben a lezúduló esővíz egy mezőgazdasági területről a földet, valamint az útburkolatot elsodorva elöntötte és járhatatlanná tette a 10-es főút egy szakaszát. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid időn belül két alkalommal is döntött vis maior támogatásokról Pintér Sándor belügyminiszer, a tárcavezető a napokban 35 településnek csaknem 600 millió forintot ítélt oda. Ebben az ütemben 53,8 millió forint előlegről, továbbá 542,2 millió forint helyreállításhoz kapcsolódó támogatásról született döntés. Ezúttal a legnagyobb összegű támogatást, több mint 51 millió forintot a Pest megyei Sülysáp kapta földcsuszamlás utáni helyreállításra, és hasonló összeget adtak két részletben a Veszprém megyei Kapolcsnak pince és partfal rendbetételére. Ugyanerre a célra a Fejér megyei Iszkaszentgyörgynek csaknem 46 millió forintot juttatnak.

Öt nappal korábban a belügyminiszter szintén határozott vis maior támogatásokról, akkor tizennégy előlegkérelemre összesen 95,6 millió forintot ítélt oda a tárcavezető. A Komárom-Esztergom megyei Nagysáp három tételben összesen 32 millió forintot kapott ár- és belvízvédelemre, út, pince és partfal helyreállítására. A szomszédos Bajót hasonló feladatokra, szintén három tételben, 26,5 millió forint előleget kapott.

Pilisborosjenőn a június 14-i esőzés okozott nagy károkat
MTI/Lakatos Péter

A támogatásokat azzal összefüggésben kapták a települések, hogy június közepén hatalmas vihar csapott le Budapestre és a főváros környékére, volt, ahol rövid idő alatt 36 milliméter csapadék hullott. Helyenként az autók tengelyéig állt a víz, pályaudvarok, metrómegállók, bevásárlóközpontok is beáztak. A vihar Pest megye egyik legforgalmasabb főútját, a fővárost Esztergomon át Dunaalmással összekötő 10-es utat sem kímélte, amelyre Pilisborosjenőnél egy teljes keresztutcát rámosott az eső. Bajóton pedig teljesen elzárta az utat a víz, amely végigzúdult a településen. A felhőszakadás miatt megduzzadt a falu patakja, a csatornák nem bírták a terhelést. A felhőszakadással és viharral összefüggésben csaknem hetven helyszínre riasztották akkor a Komárom-Esztergom megyei tűzoltókat.

Pintér Sándor belügyminiszter – a két mostani alkalmon kívül – már ötször döntött vis maior támogatásokról ebben az évben, eddig összesen több mint 1,6 milliárd forint segítséget kaptak a bajba jutott önkormányzatok. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően idén még várhatóan több alkalommal döntenek újabb támogatások odaítéléséről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.