Hivatalos: a Fidesz elhagyja az Európai Néppártot

A hírt Novák Katalin, a kormánypárt külügyekért felelős alelnöke közölte. Időközben az EPP is megerősítette, hogy a Fidesz néppárti tagsága véget ért.

2021. 03. 18. 17:10
null
Helsinki, 2018. november 7. A magyar küldöttek helye az Európai Néppárt kongresszusán Helsinkiben a Messukeskus Kongresszusi Központban 2018. november 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalin, a Fidesz külügyekért felelős alelnöke jelentette be csütörtökön, hogy a kormánypárt elhagyja az Európai Néppártot (EPP). A lépésre két héttel azután került sor, hogy a Fidesz a néppárt európai parlamenti frakciójából már kilépett. Az ernyőpárt főtitkárának, Antonio López-Istúriz White-nak címzett levélben a Fidesz kilépési szándékáról tájékoztatta az EPP elnökségét.

Ma a Fidesz kilépett az Európai Néppártból. Miért?

📌 2015-ben, a bevándorlási válság idején kiderült, hogy a Néppárt a...

Posted by Novák Katalin on Thursday, 18 March 2021

Novák Katalin Facebook posztjában úgy sorolja a szakítás melleti érveket:

  • 2015-ben, a bevándorlási válság idején kiderült, hogy a Néppárt a migráció támogatásában látja a jövőt, a magyarok azonban elutasították azt, és egyértelművé tettük, hogy nem szeretnénk azon országok sorsára jutni, ahol már visszafordíthatatlanná vált a tömeges bevándorlás hatása.
  • Most, amikor a koronavírus-járvány elleni védekezés köti le a döntéshozók minden energiáját, az Európai Néppárt frakciójában ahelyett, hogy az uniós vakcinabeszerzés körüli problémákra keresnének megoldást és segítenék a hatékony védekezést, titokban olyan alapszabály-módosítást készítettek, amely lehetővé tette, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes képviselőket megfosszák képviselői jogaik gyakorlásától.
  • Az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel, amivel mi nem tudunk azonosulni. Ahogy több vezető is kifejtette: a Néppárt már nem jobboldali párt. Ezt mi tudomásul vesszük.
  • Jöhetnek az új szövetségesek

    Nem kellett sokat várni rá, hogy a pártcsalád lengyel elnöke, Donald Tusk reagáljon a hírre. A politikus a Twitteren úgy kommentálta a döntést: „A Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. Lényegében már évekkel ezelőtt”

    A Fidesz 2019 márciusa óta működött felfüggesztett tagsággal a néppártban, ám lényegében 2019 decembere után, Donald Tusk elnökségével romlott meg igazán a viszony a kormánypárt szerint egyre inkább balra tolódó pártcsaláddal.

    A néppártból való távozás lényegében az első politikai lépés ahhoz, hogy a Fidesz az uniós parlamentben és az európai porondon egyaránt újfajta szövetségesekkel működjön együtt.

    Pár hete Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök egy publicisztikájában azt írta: „A mi feladatunk is világos. Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik”.

    A néppárt is megerősítette a szakítást

    Időközben az Európai Néppárt a Twitteren megerősítette, hogy megkapták a magyar levelet, s ezáltal – a pártcsalád szabályzatának 9. cikkelye alapján – véget ért a Fidesz EPP-beli tagsága.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.