Hollik István: Továbbra is fenntartjuk, hogy a határvédelmi költségek felét Brüsszel térítse meg

A magyar kormány méltatlannak tartja, hogy Brüsszel a határvédelemre fordított kiadások mindössze alig több mint egy százalékát térítené meg Magyarország számára – mondta Hollik István kormányszóvivő.

Forrás: MTI2019. 08. 26. 13:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: a brüsszeli bizottság több mint kétéves időhúzás után reagált a magyar kormány kérésére, és mindössze 6,6 milliárd forint megtérítésére tett ígéretet.

Felidézte, Orbán Viktor miniszterelnök még 2017-ben fordult Jean-Claude Juncker bizottsági elnökhöz, hogy a sokat emlegetett szolidaritás jegyében fele részben járuljon hozzá a határon a kerítés építéséhez és a védelem költségeihez.

Elmondta: 2015, a kerítés megépülte óta eddig összesen 504 milliárd forintot fordított a magyar kormány határvédelemre. Kiemelte: az eddigi bevándorláspárti brüsszeli vezetés mindent elkövetett, hogy húzza az időt, és ne szálljon be a magyar határvédelem költségeibe. Az ő céljuk az volt, hogy legalizálják a migrációt, és minél több bevándorlót hozzanak Európába – fűzte hozzá a kormányszóvivő.

Hollik István ismertetése szerint a távozó bizottság most úgy döntött, hogy 20 millió eurót, 6,6 milliárd forintot térít meg a felmerülő magyar költségekből; ez kizárólag ebben az évben, a magyar-szerb határszakaszon járőrszolgálatot teljesítő állomány finanszírozására fordítható.

Hangsúlyozta: a magyar kormány bízik abban, hogy a novemberben munkába álló új Európai Bizottság az eddigi, bevándorláspárti brüsszeli vezetéssel szemben elsődlegesnek fogja tartani az unió külső határainak megvédését, és hajlandó támogatni a tagállamokat, köztük Magyarországot abban, hogy ne a migráció szervezésén, hanem a megállításán legyen a hangsúly.

Magyarország, ha kell – ahogy eddig –, ezután is meg fogja védeni Európa schengeni határait az illegális migrációtól, mert úgy gondolják, hogy ez Magyarország tagállami kötelezettsége, ráadásul az európai és magyar emberek érdeke is ez – fejtette ki a kormányszóvivő. „Továbbra is fenntartjuk”, hogy az illegális migráció veszélyezteti Európa biztonságát, és „továbbra is fenntartjuk” azt a kérést, hogy a költségek felét Brüsszel térítse meg – fűzte hozzá Hollik István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.