Huszonöt évvel ezelőtti gyilkosság elkövetőjét fogta el a rendőrség

A rendőri szakzsargon hideg találatnak nevezi, amikor egy régi bűncselekmény helyszínén rögzített nyomhoz hosszú évek elteltével találnak kapcsolódást. Egy huszonöt évvel ezelőtt megölt nő ügyében egy ilyen, hideg találat vitte előrébb a nyomozást. A DNS-nyom egyezése azonban csak egy kiindulási pont, a gyilkossági nyomozóknak fel kell deríteniük, hogyí a DNS-hez tartozó férfi hogyan kerülhetett kapcsolatba az áldozattal.

Végh Attila
2021. 07. 08. 10:16
NSZKK
A nemzeti Szakérői és Kutató Központ munkatársai DNS azonosítás alapján találták meg a 25 évvel ezelőtti gyilkosság elkvöetőjét Fotó: SEBESTYEN JENO Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint genetikai azonosításon bukott meg egy közel huszonöt éve történt gyilkosság gyanúsítottja. Az emberölés elkövetésekor 21 éves, sokáig mintapolgárként élő vasi férfi kegyetlen tette talán örökre titok maradt volna, ha időközben nem követ el olyan, szándékos jogsértést – az ittas járművezetés is ebbe a kategóriába tartozik –, amely esetében az Európai Unió büntetőjogi elvei szerint a nyomozó hatóság úgynevezett rabosítási eljárás keretében fényképet készít, leveszi az érintett gyanúsított ujjlenyomatát, DNS mintáját.

Ezeket a mintákat a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ munkatársai összevetik minden olyan hazai és nemzetközi adatbázisban szereplő mintával, melyet korábbi jogsértések helyszínén rögzítettek a rendőrség bűnügyi helyszínelői.

Az elmúlt két évtizedben rengeteget fejlődött és gyorsult a kriminalisztikai biogenetikai azonosítás, több, évek óta megoldatlannak látszó jogsértés felderítésében is eredményt hozott már ez az összehasonlító elemzés.

Ilyen esetben a szakértők azonnal értesítik a régi nyom ügyében illetékes hatóságot, és prioritást élvez az elveszettnek tűnt nyomozás folytatása.

Félelem a faluban

1996 decemberében a Vas megyei Gersekaráton megöltek egy 84 éves asszonyt. Gyilkosa az idős sértettet saját házában támadta meg, indokolatlan kegyetlenséggel bántalmazva a védekezésre koránál és egészségi állapotánál fogva amúgy is képtelen törékeny nőt, majd megfojtotta. Holttestét az áldozat házának udvarán található mellékhelyiségbe rejtette el, majd átkutatta a sértett házát, annak temetésre félrerakott pénzét és arany ékszereit zsebre téve menekült el. A sértett idős kora ellenére a Göcsejben lévő kis település közösségének meghatározó és aktív tagja volt, halála és különösen annak bestiális körülményei lesújtotta a környéken élőket. A széles körű nyomozás ellenére a gyilkos kilétét nem sikerült megállapítani, két év elteltével felfüggesztették az eljárást.

A Nemzeti Szakértői és Kutató Központ munkatársai DNS-azonosítás alapján találták meg a huszonöt évvel ezelőtti gyilkosság elkövetőjét
Fotó: Police.hu

Nincs elévülés, nincs elveszett ügy

Mivel a törvény szerint az emberölés minősített esete nem évül el – jelen esetben négy ilyen tényező is fennáll: az előre megfontolt szándék, a nyereségvágy, a különös kegyetlenség és az idős, védekezésre képtelen sértett –, így a nyomozati rutin szerint évről évre elővették a gersekaráti fojtogatás aktáit, keresve az új nyomokat, információkat. A DNS-profil-nyilvántartás célja is az azonosítás. Azért rögzítik a mintákat a rendszerben, hogy a bűncselekmények helyszínén és a különböző tárgyakon rögzített anyagmaradványok mintái a bűncselekményt elkövetett személyek, vagy azonosítani kívánt emberek DNS-profiljaival összehasonlíthatók legyenek.

DNS-mintavétel egy bűnügyi helyszínen
Fotó: Police.hu

Az ügyet idén átvették a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó iroda munkatársai, akik a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi felderítőivel összefogva a nyomozás folytatása mellett döntöttek. Az újraindult nyomozás során a KR NNI által végrehajtott adatgyűjtések és tanúkihallgatások mellett a tudomány mai állásának megfelelő eszközökkel végzett szakértői vizsgálatok vezettek eredményre. Sikerült azonosítani a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, akit a nyomozók 2021. július 6-án reggel fogtak el Vasváron.

Több régi gyilkosságot is vizsgálnak

Az elkövetéskor még csak a húszas éveiben járó, most 46 éves N. Zsoltot a hatóságok emberölés elkövetésével gyanúsítják, a nyomozás felügyeletét ellátó Vas Megyei Főügyészség indítványára a bíróság július 8-án elrendelte letartóztatását. Mivel a DNS-azonosságot a bíróságok a világ minden pontján 99,9 százalékos azonossággal elismerik, így kizárt, hogy a most elfogott férfinak ne lenne köze az ügyhöz. Mivel az 1996-os emberölés helyszínén a nyomok alapján csak egyetlen elkövető volt, az áldozat testén egyetlen férfi nyomait rögzítették, az nem lehet más, mint a gyilkos. A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda életvédelmi és célkörözési főosztályának munkatársai folytatják le, akik a jövőben is szem előtt tartják azoknak az ügyeknek a felderítését, amelyeknél a modern technika eredményt hozhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.