Írdalá.hu: Célegyenesbe ért a székely petíció aláírásgyűjtése

Napok óta Spanyolországban – Katalóniában és Baszkföldön – kampányol Pesty László vezetésével a Gerilla.hu csapata, és személyesen kéri az ottani politikusok segítségét ahhoz, hogy a székely petíció aláírásgyűjtése az ibériai államban is célba érjen. A kampánycsapathoz Bilbaóban csatlakozott Juhász Hajnalka (KDNP), az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke, a delegáció személyesen egyeztetett a Baszk Nemzeti Párt vezetésével, és kért segítséget, hogy sikerre tudják vinni a székelyek ügyét.

2021. 01. 22. 12:46
null
A Gerilla.hu csapata eredményesen tárgyalt Barcelonában Jordi Xuclàval (Katalán Európai Demokrata Párt) is Forrás: Facebook/Írdalá.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Személyesen kampányol Spanyolországban a Gerilla.hu csapata, hogy minél hamarabb összegyűljön az ibériai államban a kellő számú aláírás, és ezzel a székely petíció érvényes és eredményes legyen. Mint azt korábban megírtuk, a kampánycsapat nem adja fel, és azok után, hogy a Minority SafePack kezdeményezést az Európai Bizottság egy hete lesöpörte az asztalról, kettőzött erővel küzdenek a sikerért. Ehhez az egymillió aláírás már korábban összegyűlt, és hat országban – Horvátországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Svédországban és Szlovákiában – is elérték a jogszabályban előírt limitet, de további egy európai uniós államban is be kell gyűjteni a szükséges mennyiségű szignót, erre jelenleg Spanyolországban van a legnagyobb esély.

Pesty László, a székely petíció kampányfőnöke és munkatársai még a hét elején utaztak ki Spanyolországba, ahol két napot Katalóniában, Barcelonában töltöttek, pénteken pedig már Baszkföldön, Bilbaóban kampányolnak.

Pesty László a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy Svédországgal ellentétben Katalóniában és Baszkföldön nem elsősorban influencerekkel egyeztetnek, hanem politikai vezetőkkel találkoznak. Olyan politikusokkal, akikkel adott esetben fél vagy akár egy éve kapcsolatban állnak, de úgy gondolták, ha személyesen hívják fel a figyelmet a székelyek ügyének fontosságára, és kérnek tőlük segítséget, akkor az együttműködés hatékonyabb lesz.

– A helyi sajtó is nyitott a kampányunkra, de nem erre helyeztük a hangsúlyt, hanem arra, hogy azok a politikai szereplők, akik Katalóniában és Baszkföldön veszik az üzenetet, a saját médiájukban kommunikálják az ügyet és annak fontosságát – fogalmazott Pesty László.

A Gerilla.hu csapata eredményesen tárgyalt Barcelonában Jordi Xuclával (Katalán Európai Demokrata Párt) is
Fotó: Facebook/Írdalá.hu

Baszkföldön, Bilbaóban csatlakozott a székely petíció kampánycsapatához Juhász Hajnalka KDNP-s országgyűlési képviselő, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke is. A kormánypárti politikus és Pesty László Bilbaóban személyesen találkozott a Baszk Nemzeti Párt elnökével és két szenátorával, ami óriási dolog a kampány sikere szempontjából.

– Ez az összefogás mozgósítani tud, a politikusok személyes elkötelezettsége nagyon fontos, hogy begyűjtsük a még hiányzó aláírásokat. Biztosra kell mennünk – emelte ki Juhász Hajnalka.

– Pont egy héttel ezelőtt utasította el a Minorty SafePacket az Európai Bizottság. Nekünk ebből a lélektani nehézségből kellett felállni, és úgy dönteni, hogy be kell húznunk a hetedik országot is, a székely petíció sikere érdekében mindent meg kell tennünk. Betartjuk a legszigorúbb járványügyi előírásokat, de most azt érezzük, hogy egy év online munka után személyes jelenlétre, kapcsolatokra van szükség. Két hét van hátra, február 7. a határidő, de mivel Spanyolországban a szükséges aláírások már több mint 86 százaléka összegyűlt, itt sikerre vihetjük az ügyet – tette hozzá a KDNP-s országgyűlési képviselő. A politikus kifejtette: tudja, hogy nagyon sokan csalódottak amiatt, hogy az EB nemet mondott a Minority SafePackre. Szavai szerint azonban ebből a csalódottságból erőt kell meríteni, és akkor két héten belül a székelyek által indított polgári kezdeményezést le lehet tenni az Európai Bizottság asztalára.

– Ezzel azt üzenhetjük, hogy nem engedjük magunkat, és mindent megteszünk az Európai Unióban élő őshonos kisebbségek jogainak a védelméért. Sűrű két hét áll előttünk, de nagyon fontos üzenete lesz, ha február 7-ig sikerre visszük a székely petíciót – mutatott rá Juhász Hajnalka.

Pesty László kitért arra is, hogy amíg ők Spanyolországban kampányolnak, az Írdalá.hu és a Gerilla.hu csapata napra készen követi a delegáció munkáját, és keményen dolgozik a sikerért. Mint elmondta, az itthoni munkatársak valósággal elárasztják a különböző közösségi oldalak felületeit a baszk nyelvű kampányanyagokkal.

Pesty László és Juhász Hajnalka később videónyilatkozatban is bejelentkezett Bilbaóból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.