Írdalá.hu: százezernél kevesebb aláírás kell a csodához

Nemcsak 1 millió aláírásra van szükség, hanem a támogatók számának hét EU-tagállamban is el kell érnie a szükséges limitet.

2020. 05. 06. 16:04
null
A hátralévő négy hétben még sok szignót be lehet gyűjteni
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérhető közelségbe került az egymilliós határ, így ha az utolsó órákban összefogunk, és keményen dolgozunk, akkor összegyűjthetjük a szükséges, kevesebb, mint százezer aláírást. Ez azért sem lehetetlen, mert csak tegnap 85 ezer aláírás gyűlt össze – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke.

Az online térben eddig már 720 ezren támogatták a kezdeményezést, míg papír alapon korábban 210 ezren írtak alá. Mint köztudott: a tét az, hogy ha a tavaly május 7-én indult petíció sikeres lesz, akkor a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei alanyi jogon pályázhatnak európai uniós támogatásokra.

– A gond az, hogy nemcsak az egymillió aláírásnak kell összegyűlnie, hanem a támogatók számának hét európai uniós tagállamban is el kell érnie a szükséges limitet. Ez eddig Magyarország mellett Romániában és Szlovákiában sikerült, és bár mindenhol gyűlnek ugyan az aláírások, de nem állunk jól – hangsúlyozta Pesty László. Hozzátette: a közelgő csoda arra mindenképpen elegendő, hogy bebizonyítottuk: a magyarság összefogott a Kárpát-medencében, és ez egy hatalmas erő.

A kampányfőnök kiemelte: három hete a koronavírus-járvány miatt halasztási kérelmet nyújtottak be. Ezzel kapcsolatban elmondta: olyan hírek érkeztek Brüsszelből, hogy az Európai Bizottság (EB) valószínűleg tíz napon belül véleményt mond az ügyben, és ez a halasztásra nézve pozitív lehet. Döntést azonban várhatóan nem hoz, hanem az Európai Parlamenthez továbbíthatja a kérdést, az EB javaslatáról július közepén szavazhatnak, várhatóan a Bizottság javaslatát támogatva. Július második felében így engedélyt adhatnak a halasztásra.

Pesty László kitért arra is, hogy időközben egy digitális hibát is felfedeztek a petíció brüsszeli internetes oldalán, amely miatt rengeteg aláírás veszhetett el. Ha ezt sikerül bizonyítani, az újabb érv lehet a halasztás mellett. Hangsúlyozta, hogy a maguk részéről készek a folytatásra, és már majdnem kész a kezdeményezés nemzetközi kampánya, amelynek a világszerte ismert és elismert többszörös olimpiai bajnok úszónő lesz az arca. A sportoló örömmel és önként állt a kezdeményezés mellé.

Írd alá!

Ahhoz, hogy az Európai Unió tárgyalja a Székely Nemzeti Tanácsnak a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezését, május 7-ig egymillió aláírásra van szükség.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.