Isten biztosan nem a víruson keresztül szól hozzánk

Hívek nélkül emlékeztek Krisztus feltámadására és a koronavírus-járványra is utaltak húsvéti beszédükben a keresztény egyházfők. A felekezeti vezetők azt hangsúlyozták, hogy most beteg a világ, de Krisztus örök életbe hív, hatalma pedig eljut a bezárt tanítványokhoz is.

Csókás Adrienn
2020. 04. 14. 6:24
null
Így nézett ki Mogyoródon a szombati körmenet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Krisztus feltámadásának ünnepe alkalom, hogy szembenézzünk a saját hitünkkel – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján, szombat este a budapesti Szent István-bazilikában. A koronavírus-járvány miatt hívek nélkül megtartott szentmisén Erdő Péter arról beszélt: Krisztus feltámadásával Isten kinyilatkoztatta, hogy mindnyájunkat az örök életbe hív. – Ez keresztény hitünk alapja, a húsvét pedig mindig alkalom, hogy a saját életünket is szembesítsük hitünkkel. Ha ezt megtesszük, kiderül, hogy amit szörnyen nehéznek éreztünk, nem is olyan fontos, amit kilátástalannak láttunk, nem is olyan sötét – fogalmazott a bíboros, aki szerint el kell ismernünk olyan értékeket, amelyek nagyobbak nálunk, és rá kell jönnünk arra, hogy a fizikai szenvedésnek is lehet értelme.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap arról beszélt: Jézus a bezárt ajtón keresztül, otthonunkban is meg tud látogatni. A püspök a Budavári Evangélikus Gyülekezet YouTube-csatornáján közzétett, a gyülekezet templomában felvett igehirdetésében kiemelte, hogy a járvány miatt bezárt templomok Jézus üres sírjára emlékeztetnek. Szavai szerint az egész teremtett világ szenved most, de nemcsak a koronavírus áldozataira gondol, hanem megannyi civilizációs betegségre is, amelyek a járvány idején koncentráltan megmutatkoznak. – Katasztrófák idején mindig vannak, akik Isten büntetésének tartják a bajt, de Isten biztosan nem a víruson keresztül szól hozzánk, hanem azon a Jézus Krisztuson keresztül, aki velünk van a szenvedésben, és aki a halálba is elkísér – tette hozzá.

Így nézett ki Mogyoródon a szombati körmenet
Fotó: Kurucz Árpád

– Ha egymástól el is választ most bennünket a baj, Krisztustól semmi sem választ el – ezt már Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta húsvétvasárnap. A református püspök a hívek nélkül, a budahegyvidéki református templomban megtartott ünnepi istentiszteleten úgy fogalmazott: a feltámadott Krisztus hatalma betölt mennyet és földet, és eljut a bezárkózott tanítványokhoz is. Rámutatott: Jézus hatalmas kővel elzárt sírja kifejezi a drámát, hogy Isten és ember közé odagördíttetett valamit. Ez a kő a „bűn zsoldja”, a halál. Húsvét hajnalának csodája pedig az, hogy Krisztus feltámadásával Isten legördítette a halál kövét az ember szívéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.