Jakab Ferenc: A kínai és az orosz vakcina is jó lehet

A virológus professzor szerint nem az számít, hogy melyik országban fejlesztettek ki egy oltóanyagot.

Magyar Nemzet
Forrás: ATV2021. 01. 14. 9:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Néhány évtizede egy védőoltás esetében még nagyon jónak számított az ötven-hatvan százalékos hatékonyság is, így a 95 százalékos Pfizer-vakcina a modern technológia eredménye – mondta Jakab Ferenc az ATV híradójának nyilatkozva.

A Pécsi Tudományegyetem virológus professzora szerint ugyanakkor a kínai és az orosz vakcinák is ugyanolyan jók lehetnek, ha a magyar és az uniós hatóságok is jóváhagyják őket.

– Nem az a fontos, hogy egy vakcina kínai, orosz vagy amerikai. A lényeg, hogy hatékony, biztonságos és megbízható legyen – állította a professzor.

Jakab Ferenc beszélt arról is, hogy Kínában is vannak első és második generációs vakcinafejlesztések, az orosz oltóanyag pedig a harmadik generációs vakcinák közé sorolható.

Mint azt korábban megírtuk, Magyarország eddig 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le több gyártónál – Pfizer–BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – több tízmilliárd forint értékben.

A kormány ezeken túl izraeli, kínai és orosz vakcinafejlesztőkkel is tárgyal, hogy minél több vakcina legyen elérhető Magyarországon.

A következő hetekben várhatóan újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, és az érkezés ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportoknál.

2021 első felében újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor további oltóanyagok is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes, ezért érdemes rá regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.