Jakab Péter megdöntötte a parlamenti botránykeltés rekordját

Képviselővé választása óta Jakab Péter fizette eddig a legtöbbet parlamenti cirkuszolásért.

Magyar Nemzet
2020. 11. 16. 18:49
JAKAB Péter Jobbik
Budapest, 2020. május 11. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. május 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitathatatlan, hogy Jakab Péter, a Jobbik elnöke vezeti a parlamenti botránypolitizálás képzeletbeli listáját, aki képviselővé választása óta már számos kirohanásával botránkoztatta meg a magyar választókat. A vehemens megnyilvánulásairól elhíresült politikus két és fél éves képviselői pályája alatt keményen megdolgozott ezért a negatív rekordért, hiszen már az első perctől azon fáradozott, hogy felhívja magára a figyelmet.

– Isten bizony, ennyi bűnöző előtt még életemben nem beszéltem – jelentette ki 2018-ban a frissen képviselővé választott jobbikos,

akit akkor Kövér László házelnök azonnal rendre is intett mondván, „ahhoz képest, hogy ez az első felszólalása, feltűnő modortalanságról és ostobaságról tett tanúbizonyságot”.

Jakab Péter elfoglalta Orbán Viktor miniszterelnök székét
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A bemelegítést követően Jakab komolyabb randalírozásba kezdett: az európai parlamenti választásokat követően – amelyen a Jobbik csúnyán leszerepelt – azt hangoztatta, hogy a Fidesz–KDNP nem azért nyerte meg a választásokat, mert jól kormányoz, hanem mert a Fidesz kezében van a média, az Állami Számvevőszék és a „szatyor száraztészta, amivel megvásárolják a legszegényebbek szavazatait”. Az ellenzéki politikus úgy vélekedett, hogy Orbán Viktornak ennyit ér az ország, ezért neki is „pontosan ennyit ér” a kormányfő, majd egy szatyor tésztát tett a miniszterelnök elé.

Pár hónappal később – miközben az Országgyűlés a parlament működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot vitatta meg – nemes egyszerűséggel beült Orbán Viktor parlamenti székébe.

A Jobbik elnökének viszont a legemlékezetesebb akciója a szerencsi időközi választást követő krumplis botránya volt, amikor a baloldali összefogás kudarcát Jakab a miniszterelnökön szerette volna levezetni.

Fotó: Facebook/Kocsis Máté

A pártelnök először kijelentette, hogy a Fidesz csak zsarolással és megfélemlítéssel tudott győzni a választáson, majd ígéretet tett, hogy véget fognak vetni a „krumplikirályságnak”. Ezután egy kisebb zsák burgonyát rántott elő – mondván: ezt a borsodiak küldik Orbánnak –, majd fittyet hányva a járvány miatt előírt maszkviselési és távolságtartási szabályokra, megindult a kormányfő felé. Gyerekes akcióját viszont nem sikerült véghez vinnie, ugyanis a Fidesz képviselői, valamint Kövér László elállták az útját. Legutóbbi kirohanása miatt

Kövér László házelnök döntése nyomán a Jobbik frakcióvezetője 4,4 millió forintos büntetést kapott, amit a mai napon az Országgyűlés mentelmi bizottsága is jóváhagyott. Az utolsó szót a parlament mondja ki.

Az ellenzéki politikus képviselői tiszteletdíjából eddig összesen 5,7 millió forintot bukott el, amiért nem volt képes fegyelmezni magát az Országgyűlésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.