Járványügyi gócpont alakult ki Tiszaújvárosban

Müller Cecília elmondta, a járványügyi bevetési egység azonnal megkezdte a helyszínen a munkát.

Forrás: MTI2020. 10. 09. 14:59
null
Katonák és rendõrök védõfelszerelésben a Tiszaújváros határában fekvõ mobil lakóparkban 2020. október 8-án Fotó: Vajda János Forrás: MTI/Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Járványügyi gócpont alakult ki egy tiszaújvárosi építkezésen, 1717 elvégzett koronavírustesztből 242 pozitív lett. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kórház felkészült a betegek fogadására, a városból egy embert ápolnak az intézményben – közölte az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Müller Cecília a sok tiszaújvárosi gócpont koronavírus-fertőzötteivel kapcsolatban elmondta, a vizsgálatok során 173 embert nyilvánítottak a hatóságok szoros kontaktnak.

Az emberek elkülönítése a szálláshelyeken megtörtént, a cél, hogy ne vigyék be innen a fertőzést a városba – emelte ki.

Közölte, a járványügyi bevetési egység azonnal megkezdte a helyszínen a munkát, a honvédség pedig megkezdte a terület fertőtlenítését.

A szakember hozzátette: a járványra már hetek óta a közösségi terjedés a jellemző, tehát bárki, bárhol elkaphatja a fertőzést, azonban ennek ellenére gócpont, „esethalmozódás” bárhol kialakulhat. A tiszaújvárosi helyzet is ilyen.

Beszélt arról, hogy csütörtöktől új, dinamikus adatszolgáltatást nyújtanak a kórházak a járványhelyzetről. A pandémia második hullámában fontos a naprakész információk begyűjtése a szükséges intézkedések, a védőeszközök eljuttatása és a kórházak kijelölése miatt – mondta Müller Cecília.

Felhívta a figyelmet arra, hogy emelkedik a kórházban ápoltak száma, és a beteg állapota középsúlyosból rövid idő alatt súlyossá válhat. Továbbra is azt kéri, ha bárki bármilyen – a fertőzésre utaló – tünetet észlel magán, jelentkezzen a háziorvosánál, hogy elvégezzék nála a laboratóriumi tesztet.

Az országos tiszti főorvos elmondta, megtörtént a koronavírusról szóló nemzeti konzultáció kiértékelése, amelyből kiderült, hogy a lakosság a legnagyobb arányban a maszkviselésre irányuló intézkedést támogatta, amely egybecseng a járványügyi intézkedésekkel és szabályokkal.

Kérdésre válaszolva cáfolta, hogy lenne olyan „levél”, amelyben arra kérnék az orvosokat, hogy többször is használják az FFP2 maszkokat. Müller Cecília elmondta, a kórházparancsnokoktól rendszeres jelentést kapnak az egyéni védőeszközök mennyiségéről. Jelenleg minden intézménynek kétheti tartaléka van ezekből.

Arra a felvetésre, hogy az iskolákban eltérően használják a járványprotokollt, Müller Cecília azt mondta, a köznevelési intézményeknek kiadott előírás tartalmazza a szabályokat és ajánlásokat. De ezzel együtt minden intézményben a helyi viszonyokra alkalmazva kell meghozni a szükséges intézkedéseket. Általában azt lehet mondani, hogy egy osztályközösség hasonlóan bírálandó el, de ez sem jelenthető ki minden esetben – mondta.

Katonák és rendőrök védőfelszerelésben a Tiszaújváros határában fekvő mobil lakóparkban 2020. október 8-án
Fotó: MTI/Vajda János

Az adott iskolára vonatkozó aktuális járványügyi intézkedések attól függnek, hogy a hatóság kit minősít szoros kontaktnak – jelezte.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi adatok ismeretében a hatóságok kézben tartják-e a járványt, az országos tiszti főorvos igennel felelt. Közölte: minden fertőzésgyanús esetet kivizsgálnak, és aki rászorul, megkapja a kórházi ellátást a kijelölt intézményekben.

Szintén kérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy a tömegközlekedési eszközökön nem ajánlja a gumi- és más kesztyű használatát, sokkal célravezetőbb a gyakori kézfertőtlenítés.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy akit koronavírus-fertőzéssel kezeltek kórházban, hazaengedése előtt ajánlott, hogy a PCR-tesztet végezzenek el nála. Ha egyéb betegség miatt volt kórházban valaki, akkor nincs szükség PCR-tesztre.

A járványügyi adatokról elmondta, 1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 35 222-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 15 beteg, így az elhunytak száma 913-re emelkedett.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy az elhunytak között többen többféle krónikus alapmegbetegedésben szenvedtek, és öt embernél vírusos tüdőgyulladást neveztek meg halálokként, tehát – mint mondta – a közvetlen halálok koronavírusos megbetegedés volt.

Kórházban 993 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.