Jutott forrás Lentinek és Ürömnek is

A járvány miatti válsághelyzet ellenére nem hagyja magára a bajba jutott önkormányzatokat az állam: Pintér Sándor belügyminiszter 56 településnek több mint négyszázmillió forint vis maior támogatást ítélt oda. A legnagyobb központi segítség meghaladta a 36 millió forintot. A pénzből helyreállítási munkálatokat végeznek a települések.

2020. 06. 16. 17:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 404 millió forint vis maior támogatást ítélt oda Pintér Sándor belügyminiszter, amelyből 56 település kap központi segítséget – erről adott tájékoztatást a Kormány.hu.

Az aktuális ütemben 7,8 millió forint védekezéshez, valamint 396,4 millió forint helyreállításhoz kapcsolódó támogatásról született döntés. A legnagyobb összeget, több mint 36,1 millió forintot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tibolddaróc kapja út helyreállítására. Szintén nagyobb összegű, 31 millió forintot meghaladó vis maior támogatás jut a Pest megyei Mogyoródnak is, míg Üröm önkormányzatának 27,7 millió forint központi forrást ítélt oda a belügyminiszter egy ár- és belvízvédelmi vízi létesítmény helyreállítására. A legkisebb összegű segítségek nem érik el az egymillió forintot, a Hajdú-Bihar megyei Tiszacsege 622 ezer forintot kap intézmények helyreállítására, míg a Baranya megyei Almamellék 668 ezer forint támogatásban részesül, a pénzt előre nem látható természeti vagy más eredetű erők által okozott veszély miatt szükségessé váló védekezésre juttatják a településnek. A Zala megyei Lentinek pedig 949 ezer forintot ítéltek oda az utak helyreállítására.

Nagy Sándor, Tibolddaróc polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta: a most a településnek megítélt vis maior támogatás egy tavaly nyári természeti csapással függ össze. Közel egy éve, 2019. augusztus elsején villámárvíz sújtotta a falut, és a mostani központi segítséget a helyreállítási munkálatokra nyerte el az önkormányzat, ebből az összegből két utat kell rendbe tenniük.

– Megkaptuk a támogatói okiratot, s a gyakorlat úgy működik, hogy ha nem kérünk előleget, akkor el kell készíteni az engedélyes terveket. Ha ezek megvannak, akkor meg kell versenyeztetni a kivitelezőket, majd elindulhat a munka. Ahogy jönnek be a számlák a kivitelezőtől, mi úgy nyújtjuk be azokat a Magyar Államkincstárhoz, a pénzt előre nem kapjuk meg. Elszámolhatjuk viszont azokat a költségeket is, amelyek közvetlenül a káresemény után a veszély elhárításával összefüggésben keletkeztek. A munkálatok elvégzésére van egy évünk, ennyi idő alatt kell elszámolnunk a vis maior támogatással is – fogalmazott Nagy Sándor. A polgármester hozzátette: a munkálatokhoz az alacsony adóbevételük miatt csak tíz százalék önerőt kell biztosítaniuk.

Pintér Sándor belügyminiszter már kétszer döntött vis maior támogatásokról ebben az évben, eddig összesen több mint 740 millió forint segítséget kaptak a bajba jutott önkormányzatok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.