Kálomista Gábor: Nem kell félni az új színházszabályozó rendszertől

Pár éve a filmiparban is volt hasonló változás. Akkor is sokan keltettek pánikot, később azonban kiderült, hogy a változás kiszámíthatóbb és tiszta viszonyokat eredményezett.

Forrás: HÍR TV2019. 12. 10. 12:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kell félni a színházak működését szabályozó új rendszertől – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a Thália Színház igazgatója.

Kálomista Gábor, aki producerként is dolgozik azt mondta, pár éve a filmiparban is volt hasonló változás. Akkor is sokan keltettek pánikot, később azonban kiderült, hogy a változás kiszámíthatóbb és tiszta viszonyokat eredményezett.

A színházi rendszer államosításaként értékeli az ellenzék azt a törvényjavaslatot, amely átalakítaná az intézmények finanszírozását. A tervezet, amelyről már szerdán szavazhat a parlament kimondja, hogy van állami működtetésű, önkormányzati működtetésű és vegyes működtetésű színházi forma, ez utóbbinál az államnak és a fenntartónak meg kell egyeznie a működtetés feltételeiről, ami viszont nem sértheti a művészi szabadságot.

A javaslatnak ezt a pontját több társulat is úgy értelmezte, hogy a kormánynak a jövőben vétójoga lesz az önkormányzati kőszínházak igazgatói kinevezéseiben. Az állam egyébként csak a fővárosi színházakat évente több mint 3 milliárd forinttal támogatja.

– Ön ugye filmes területen már átélt egy hasonló változást, most egy rövid üzenetben pánikkeltésről beszélt a kulturális törvénymódosítás kapcsán, miért? – kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

– Én átéltem, sőt szereplője is voltam a 2010-11-es eseményeknek, mikor egy teljesen átláthatatlan, kusza, ellenőrizetlen filmfinanszírozási rendszert fölváltott egy másik, és ugyanazok a hivatásos hüppögők hüppögtek akkor is a leghangosabban, akik most – válaszolta a színigazgató-producer.

– Ezt követően a rendszerről kiderült, hogy működik, nagyon jól működik, átlátható, tiszta, kiszámítható. Remek filmek készülnek, rengeteg nézővel, most már számos díjjal. Nagyon érdekes, hogy most azok, akik a legjobban ócsárolták akkor a rendszert, Andy Vajna sajnálatos halála után a legfájdalmasabban sírtak.

Tehát azért nem igazán korrekt a dolog, és akkor is egy új rendszer került bevezetésre, és temették két évig azt, és amit akkor Andy Vajna kiállt, mint kormánybiztos, és aki makacsul, de átalakította ezt a rendszert, elviselt akár személyében, akár intézményeiben, az elég erős volt – mondta Kálomista Gábor, a Thália Színház főigazgatója.

A teljes beszélgetés megtekinthető a Hír TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.