Kampányt indít a rendőrség az unokázós csalások kivédésére

Pest megye 13 rendőrkapitányságán indult el hétfőn egyszerre a „Bontsa a vonalat!” prevenciós kampány.

2020. 07. 06. 15:57
Executive assistant Rebellato, 68, talks on the phone as he works at his desk at Pimlico Plumbers in London
Telefonon próbálják meg rászedni a nyugdíjasokat Fotó: REUTERS/Suzanne Plunkett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magasabb fokozatba kapcsolva újraindult a Pest megyei rendőrök által megálmodott és megvalósított, az unokázós csalások visszaszorítására, megelőzésére indított program. Ma a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a megye 13 rendőrkapitányságának munkatársai a közel másfél éve zajló „Bontsa a vonalat!” bűnmegelőző programsorozat offenzív újraindítását egyidőben kezdték meg. A kampány célja nem változott: minél több potenciális sértettel megismertetni a csalási módszert és tanácsokkal segíteni az időskorú korosztály tagjait. A megyei főkapitányság bűnmegelőzési osztályának kampányát az úgynevezett unokázós csalások megelőzésére, megszakítására hívták életre 2019. február 1-jén. Leggyakrabban közlekedési balesetre, sérülésre, az állítólagos kár megfizetésére hivatkozva – sokszor síró hangot imitálva – igyekeznek az elkövetők pénzt vagy más értéket kicsalni szépkorú áldozatuktól.

Az eddigi tapasztalatok szerint Pest megye illetékességi területén az unokázós legendával elkövetett csalások esetében – köszönhetően az eddig végzett tevékeny és hatékony bűnmegelőzési munkának is – csökkenő tendencia figyelhető meg. A kedvező változás a kísérleti szakban rekedt csalásoknál a legszembetűnőbb. Az idősek együttérzésére, jóérzésű hiszékenységére alapozó próbálkozások továbbra is előfordulnak, azonban egyre több kísérletezés hiúsul meg a vonal bontásával sértetti oldalról. A bűnmegelőző kampány a körzeti megbízottak (kmb-k) bevonásával indul magasabb fokozaton. A kmb-sek sorra látogatják illetékességi területükön az idős korú állampolgárokat és az unokázós csalók veszélyeire felhívó, valamint a teendőket ismertető szórókártyákat osztanak. Kiemelten foglalkoznak az egyedül élő szép korúakra.

Május közepén pozitívan fogadták az állampolgárok az akkori bűnmegelőzési akciót. Napokon keresztül rótták Érd, Törökbálint és Százhalombatta utcáit, és a forgalmas piacok parkolóit a rendőrök és a polgárőrök, hogy a lehető legtöbb emberhez eljussanak és felhívják a figyelmet az unokázós legendával elkövetett csalásokra. Minden korosztályt igyekeztek megszólítani, idős és fiatal egyaránt érdeklődéssel fogadta a bűnmegelőzési tanácsokat.

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Előfordulhat, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.
  • Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel és tájékozódjon.

    Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

    Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget. Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt. Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát.

    Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék.

    A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.

    Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon. Az esetleges nyomok biztosítása céljából várja meg a rendőrök kiérkezését.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.