Karácsony Gergely nincs képben a turizmus támogatásával kapcsolatban

Karácsony Gergely nem olvassa az ellenzéki sajtót. Ez abból derült ki, hogy miközben a kormányközeliséggel nem vádolható orgánumok is megírták korábban, milyen mentőöveket dobott be a kormányzat a turizmus-vendéglátás ágazatnak, a főpolgármester szerint az állam magára hagyta azt.

Kerékgyártó György
Forrás: Facebook2021. 02. 21. 10:11
null
A körbe a vendéglátás és a turizmus is beletartozik Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Csődhullám és tömeges elbocsátások előtt lépett közbe a kormány” – ezt a Portfólió.hu írta tavaly, december elején, annak apropóján, hogy a kormányzat az ötvenszázalékos bértámogatást és a járulékcsökkentést a szálláshelyadók mellett kiterjesztette az utazásszervezéssel foglakozókra is, sőt fesztiválok szervezésére is kiírt pályázatot.

Karácsony Gergely, Budapest baloldali főpolgármestere február 20-i Facebook-posztjában azt állítja, hogy miközben tízezrek vesztették el a munkájukat (a szövegből nem derül ki, hogy ezt a turizmus-vendéglátásra vonatkoztatja-e), a kormányzat a hozzá közeli vállalkozásokat támogatja.

A turizmus-vendéglátásban a mielőbbi újranyitás mindenkinek érdeke, az a kérdés, hogy hogyan oldható meg
Fotó: archív/Magyar Nemzet

A valóságban más a helyzet.

Amíg az olyan baloldali vezetésű városokban, mint Szeged vagy Vác, vita tárgyát képezte, hogy a vendéglátósok kaphatnak-e kedvezményt vagy halaszást, és a legtöbb esetben ez nem is hozott a vállalkozónak számára kedvező eredményt, addig a kormány az iparűzésiadó-kedvezménnyel és a bértámogatással jelentős terhet vett le a vállukról.

Arra, hogy mennyire másként kezelik a válságot maguk az ellenzéki önkormányzatok és a kormány, jó példa Eger. A város munkavállalóinak húsz százaléka él a turizmusból, tehát itt az ágazat megmentése létkérdés. A helyi Fidesz-frakció már novemberben kérte a baloldali polgármestertől a vállalkozók egy havi bérleti díjainak elengedését, de süket fülekre talált. Ugyanakkor a kormány kompenzálta az egri és Heves megyei szállásadók év végén kiesett forgalmát.

Ami Budapestet illeti, itt a kormány lehetőséget adott az állami és az önkormányzati tulajdonú, vendéglátás céljára kiadott ingatlanok bérleti díjának elengedésére is, és – amint azt a Magyar Nemzet megírta – további segítségnyújtásra készül. Az elképzelések szerint a vendéglátást és a szállásadást is felpörgetheti a „vakcinaigazolvány” bevezetése.

Ez Budapest esetében azért bonyolultabb kérdés, mert az itteni szállásokat elsősorban külföldi vendégek keresik, tehát az ő újraindulásuk a határnyitástól is függ. A vendéglátósoknak azonban ez itt is nagy segítség lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.