Karácsony Gergelynek nincs sikertörténete

Tarlós István az emberek szerint jobban vezette Budapestet, mint a jelenlegi főpolgármester.

Magyar Nemzet
2020. 10. 10. 7:14
null
Budapest, 2020. május 23. Biciklisek a fõvárosi Nagykörúton kialakított ideiglenes kerékpársávon 2020. május 23-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosiak 48 százaléka kedveli, 42 százaléka nem kedveli Karácsony Gergelyt, ezek az arányszámok pedig hajszálpontosan megegyeznek a tavalyi főpolgármester-választás végeredményének arányszámaival, hiszen akkor 51 százalékkal győzött Karácsony, Tarlós István 44 százalékával szemben – derül ki a Nézőpont Intézet az önkormányzati választás évfordulóján készített kutatásából.

Tény, hogy Karácsony Gergely népszerű politikus, azon kevés közéleti személyiség közé tartozik, akiknek az imázsát konkrét ügyek sem tudják csorbítani. A Nézőpont szerint a főpolgármester változatlan támogatottsága azért is érdekes, mert az elmúlt egy évben kevés olyan döntést hozott az új városvezetés, amellyel elégedettek lennének a budapestiek. A nehezen kialakuló városházi koalíció először a BKK vezetőváltásával, később a rakpart szimbolikus lezárásával, s végül a koronavírus járványügyi, majd gazdasági nehézségeinek kezelésében mutatott inaktivitással hívta fel magára a figyelmet. A fővárosi vezetés saját témáival sem volt sokkal sikeresebb. A hajléktalanpolitika ügyében nem érez a többség romlást, a fővárosiak 37 százaléka nem lát több fedél nélkülit az utcán, mint korábban, ugyanakkor a hirtelen megfestett kerékpársáv ügyében nincs többsége a főpolgármesternek: a budapestiek 55 százaléka szerint rossz döntés volt ideiglenes kerékpársávok felfestése több forgalmas útszakaszon, és csak 36 százalék gondolja ennek ellenkezőjét. A forgalomlassító intézkedések szintén nem örvendenek nagy támogatottságnak, csupán a fővárosiak 43 százaléka szerint született jó döntés. Vagyis egy év távlatából kijelenthető, hogy Karácsonynak nincs sikertörténete.

A Nézőpont Intézet szerint a főpolgármester eredményeinek hiánya magyarázhatja gyenge szereplését az elődjével összevetve. Arra a kérdésre, hogy „ki vezette eddig jobban Budapestet” Tarlós Istvánt a budapestiek 46, Karácsony Gergelyt csak 26 százaléka választotta. A népszerűségből tehát nem következik az elégedettség, s az újraválasztás automatikusan – mutat rá az intézet. Abban a kérdésben, hogy maradjon-e a Karácsony a következő választás után is, 40-40 százalékos döntetlen alakult ki a két tábor között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.