Karácsony menekül a felelősség elől

Hiába állítja Karácsony Gergely hivatalosan jegyzőkönyvekre hivatkozva, hogy minden rendben a fővárosi fenntartású időotthonokban, a dokumentumok hiányosságok sorozatáról tanúskodnak.

Bákonyi Ádám
2020. 04. 12. 19:32
null
A főváros új vezetője kínos és zavaros magyarázkodásba fogott, ám ebből sem jött ki jól Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- Az idősotthonok mindenben a jogszabályoknak megfelelően működnek – írta Karácsony Gergely közösségi oldalán kormányzati ellenőrzések jegyzőkönyveire hivatkozva. A főpolgármester hangoztatta: nem fogja hagyni, hogy „mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását”.

Bár a Karácsony által hivatkozott jelentések jogsértést nem állapítottak meg, az idősotthonok működésére vonatkozó számos hiányosságot annál inkább. A Fővárosi Önkormányzat Alacskai úti Idősek Otthonával kapcsolatban például azt, hogy „az izolációs szobánál a dolgozók zsilipelése nem megoldható, csak a folyosón.”

A Fővárosi Önkormányzat Baross utcai Idősek Otthonára vonatkozó jegyzőkönyv pedig úgy fogalmaz, hogy „az esetleges COVID fertőzöttek számára nem tudnak külön ápoló személyzetet biztosítani”. A védőfelszerelések kapcsán pedig megállapítják, hogy „a rendelés folyamatban, de nem érkezik”, vagyis az intézmény nem rendelkezik megfelelő tartalék védőfelszerelés-készlettel, komoly járványkitörés esetére.

A Pesti úti Idősek otthonában tapasztaltak miatt Müller Cecília három rendelkezést is hozott. Ezek szerint az intézményben biztosítani kell a folyamatos orvosi ellátást, a személyzet részére infektológiai képzést kell biztosítani, végül pedig a fertőtlenítőszerek tárolását a jogszabályban előírt módon kell megoldani, annak lejárati idejét figyelmbe kell venni.

A tisztifőorvos a szabályok megszegése esetére 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő szankciót helyezett kilátásba. A rendelet értelmében az előírások kötelezettje a Fővárosi Önkormányzat, azaz nem az intézmény vezetése. Vagyis Karácsony szokás szerint hiába tolja el magától a felelősséget, ami őt és a fővárost terheli a Pesti úti Idősek Otthonában történtekért.

Mint ismert, a Pesti úti idősotthonban eddig 198-an kapták el a koronavírust, ám mivel az intézmény vezetője Karácsony Gergelyéktől semmilyen segítséget nem kapott, végül a kormányhivatalhoz fordult. A fővárosi fenntartású idősotthonokban tapasztaltak azért is különösen szomorúak, mert Soros György nemrég 1 millió euróval támogatta Budapestet a koronavírus elleni küzdelemben, míg az atlétikai vb kapcsán született megállapodás értelmében a kormány már márciusban 10 milliárd forintot utalt a fővárosnak.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szombaton ízléstelennek nevezte, ahogy Karácsony a felelősség elől menekül. “Az is egészen ízléstelen, ahogyan a balliberális média napok óta szerecsenmosdatja. Hiába zsonglőrködnek a szavakkal, hiába törik komplett szerkesztőségek a fejüket hangzatos címeken, amik elkenik Karácsony felelősségét, attól a tény még tény marad: ha egy intézménynek az önkormányzat a fenntartója, akkor az ott történtekért az önkormányzat a felelős. Ez esetben a fővárosi. Ilyen egyszerű. Ez az a felelősség, amit Karácsony Gergely nagyon szeretett volna tavaly megkapni, és meg is kapott a budapestiektől. Hát, tessék vállalni, főpolgármester úr!” – írta Kocsis Máté.

Ha a teljes tartalmat el szeretné olvasni, kattintson ide vagy a következő képre:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.