Karácsony saját ötletként tálalja a turisztikai segélycsomagot

Karácsonyék ne törjék magukat, hogy egy nap alatt összeraknak egy előterjesztést, inkább fogadják el a Fidesz–KDNP-frakció által szerdán benyújtott dokumentumot, mert ez egy jó javaslat – reagált lapunknak Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője arra a hírre, hogy a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetés során megszellőztette, hogy saját beadvánnyal és javaslatcsomaggal készülnek a turizmus szereplőinek a megmentésére. Az ügy érdekessége, hogy a kiszivárgott Karácsony-csomag majdnem száz százalékban fedi a kormánypártok javaslatát.

2020. 09. 25. 17:59
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. október 17. Karácsony Gergely megválasztott főpolgármester érkezik kerékpárral hivatalának átadás-átvételére 2019. október 17-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros hetek óta minket mint ellenzéket mindenféle becsmérlő jelzővel illet. Eddig azt mondták, hogy pofátlanok és felelőtlenek vagyunk, és hogy nekik nincsen semmi dolguk a fővárosban bajba jutott turizmusból élő vállalkozókkal és munkavállalókkal – emlékeztetett Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP-képviselőcsoport vezetője. Láng leszögezte: miután ők számos szakmai szervezettel egyeztettek, minden európai város kidolgozott egy mentőcsomagot, a Fidesz–KDNP szerdán benyújtotta négypontos javaslatát a fővároshoz.

A kormánypártok javaslata kitér arra, hogy Budapesten engedjék el a taxisoknak a droszthasználati díjat. Javasolják továbbá azt is, hogy a gazdasági helyzet miatt idén kapjanak felmentést a taxisok a tíz éven túli gépjárművek kötelező cseréje alól. A fővárosi Fidesz–KDNP szorgalmazza, hogy a vendéglátó teraszok közterület-használati díját szintén erre az évre engedje el Budapest vezetése. Negyedik pontként kérik azt is, hogy azon a turizmus területén és a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások részére, amelyek fővárosi tulajdonban lévő helyiséget bérelnek 2020. szeptember 1-jétől 2021. március 31-ig, szintén engedjék el a fizetendő bérleti díjat.

– Ahogy szerdán benyújtottuk az előterjesztésünket, abban a pillanatban Karácsonyék egy háttérbeszélgetésen azt mondták, hogy most ők is készítenek egy ilyet. Ne törjék magukat, hogy egy nap alatt összeraknak egy előterjesztést, inkább fogadják el a Fidesz–KDNP-frakció által benyújtott dokumentumot, mert ez egy jó javaslat – magyarázta Láng Zsolt. A frakcióvezető hozzátette: szerinte a baloldal valamilyen technikai trükkel a saját javaslatcsomagukat az övék elé fogják tenni, és miután azt megszavazzák, a fideszes javaslatról már nem fognak szavazni. Láng hozzátette: bízik abban, hogy a budapesti embereket a végsőkig hülyíteni nem lehet.

– Hetek óta mondjuk, hogy tegyünk félre ötvenmilliárd forintot, kezdjünk el egyeztetni a szakmai szervezetekkel, dolgozzuk ki a mentőcsomagot, ehhez képest a főváros válasza az volt, hogy oldja meg a kormány – emlékeztetett Láng Zsolt. A kiszivárgott Karácsony Gerely-féle javaslat, majdnem teljesen megegyezik a Fidesz–KDNP által javasoltakkal: a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját hetven százalékkal, a teraszok után fizetendő díjat kilencven százalékkal csökkentik. A jövő évi drosztdíjból a taxisok hetvenszázalékos engedményt kapnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.