Kérdéses a Lánchíd sorsa

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfón kijelentette: csak annyi pénzt ad a híd felújításához, amennyit Tarlós István főpolgármestersége idején adott volna.

2020. 01. 11. 10:09
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A híd igénybevételi és használati módjának meghatározása a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatásköre” – reagált a Miniszterelnökség az ATV Híradónak arra, hogy a Lánchíd gyaloghíddá alakításáról kérdezné meg a budapestieket és a miniszterelnököt Karácsony Gergely. A főpolgármester egy napokban tett Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a Lánchíd felújítása halaszthatatlan, a pénz viszont kevés. Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki évindító Kormányinfón kijelentette: csak annyi pénzt ad a projekthez, amennyit Tarlós István főpolgármestersége idején adott volna.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes az ATV-nek azt mondta: egyelőre vizsgálják a lehetőségeket. Karácsony Gergely helyettese úgy látja, alapve­tően át kell gondolni a Lánchíd jelenlegi helyzetét és a Lánchídnak a budapestiek életében betöltött szerepét. Sem a főpolgármester, sem a helyettese nem beszélt arról, hogy mi lenne a Lánchíd közúti forgalma nélkül a Váralagút jövőbeni funk­ciója, miként hasznosítanák – gyalogos- és kerékpáros-alagút, romkocsma, történelmi emlékhely –, miből üzemeltetnék a Várhegy alatti átkelőt.

A főváros ellenzéki vezetése végleg lezárná a hidat
Fotó: Bach Máté

Mint azt a Magyar Nemzet már korábban megírta, az október 13-i főpolgármester-váltás után néhány hónap alatt a híd és környezetének rekonstrukciójához hiányzó összeg majd kétharmadával nőtt meg. A szeptemberi tenderbontáson az alagút, a Lánchíd és a pesti hídfő villamos-aluljárójának felújítására a legalacsonyabb árajánlat 35,8 milliárd forintról szólt, amihez akkor még 23,4 milliárd forint állt rendelkezésre.

A beruházáshoz az állam hatmilliárdot ad, az Európai Beruházási Bank hitele 14,7 milliárd forintot tesz ki, a Tarlós István vezette főváros pedig eredetileg 2,7 milliárdos önrésszel számolt, így a Karácsony által a napokban posztolt húszmilliárd forintnál kevesebb, 12 milliárd forint hiányzott négy hónapja a felújításhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.