Komoly károkat okozott a hét végi esőzés

Csekő Imre
2019. 06. 25. 11:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős károkat okozott a heves esőzés az elmúlt napokban. Rekordmennyiségű csapadék hullott vasárnap, és több helyen villámárvizek is kialakultak. Mostanáig a június 23-i országos napi csapadékrekord 115,4 milliméter volt, amelyet 1982-ben Hajdúböszörményben regisztráltak, de ezúttal ennél is több eső esett, így új csapadékrekord született a Heves megyei Terpesen, ahol 154,9 milliméter esővíz hullott – jelentette az MTI.

A hét végén országszerte több mint kétszáz helyszínen kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk a heves esőzés okozta károk miatt. A hirtelen lezúduló csapadék pincéket, aluljárókat árasztott el, amelyeket ki kellett szivattyúzni. Az úton összegyűlő víz miatt sok esetben autók akadtak el, helyenként pedig az erős szél csavart ki fákat, amelyek autópályákra, utakra és kerítésekre dőltek. Az intenzív esőzés következtében több megyében is településeket öntött el a víz. Borsodbótát meg sem lehetett közelíteni.

Heves és Baranya megyében keletkezett a legnagyobb a kár. A Heves megyei Egerszóláton udvarokba, pincékbe, házakba is betört a víz, és több családnak el kellett hagynia otthonát. A Baranya megyei Kátolyon több tíz millió forint a kár, vannak házak, amelyek lakhatatlanná váltak. Tatán 24 óra alatt 73 milliméter eső esett, ami a havi átlag fele. Többfelé is mértek jelentős mennyiségű csapadékot, például Solton és Erdőteleken 66 milliméter, míg Szentkirályszabadján 64 milliméter eső esett egy nap alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.