Kósa Lajos: Bizakodó a hangulat az operatív törzs ülésein

Sorra érkeznek a jó hírek – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kósa Lajos, aki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként rendszeresen részt vesz az operatív törzs ülésein. A Fidesz képviselője kiemelte: összetett problémákra kell megtalálniuk a választ, ezért mindig meghallgatják a szakértők véleményét. A Fidesz képviselője szerint a baloldal viselkedése értelmezhetetlen, csak a gyűlölet és a rosszindulat derül ki egyértelműen az állításaikból.

Csekő Imre
2021. 04. 21. 6:05
null
Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ma már kicsit bizakodó hangulat uralkodik az operatív törzs ülésein – nyilatkozta lapunknak Kósa Lajos, és hozzátette: – Sorra érkeznek a jó hírek. Az adatok már javulnak, látjuk, hogy eredményesen működik az oltási rend, és egyre többen regisztrálnak.

Mindig meghallgatják a szakértőket

A Fidesz képviselője, aki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként szinte mindig részt vesz az operatív törzs ülésein, külön kiemelte az oltási kampány sikerét: – Az oltási program nagyon jól halad, hiszen mind az abszolút számokat, mind pedig az európai uniós összehasonlító adatokat figyelembe véve jól állunk.

Ha megnézzük, hogy mennyien vannak, akik már legalább egy vakcina dózist megkaptak, vagy már átestek a fertőzésen, és így szereztek védettséget, azt látjuk, hogy már az egész népesség feléről van szó, ami kifejezetten biztató – vélekedett Kósa Lajos.

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke Forrás: Facebook

 

– Minden döntés esetében egyeztetünk a szakértőkkel, még akkor is, ha kézenfekvőnek tűnik, mit kell tenni – számolt be róla lapunknak a kormánypárti politikus, amikor az újraindítás ütemezéséről kérdeztük, azt pedig külön hangsúlyozta: nem egyszerűen nyitásról, hanem újraindításról van szó. – Számos ágazatban nem úgy kell ezt elképzelni, hogy egyik napról a másikra minden rendben van, és ismét működnek a dolgok.

Az oktatás jó példa erre, hiszen a pedagógusok oltása után, több lépcsőben lehet újraindítani a köznevelést, és még az érettségi vizsgák lebonyolítására is figyelni kell. Nem úgy működik ez, hogy egyik este bezártam a boltot, másnap reggel pedig kinyitom. Az újraindítás kifejezetten összetett probléma – fejtette ki Kósa Lajos.

Hamar talpra állhat a gazdaság

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakértők mindig csak valószínűségekről beszélnek,

példaként pedig a sokat emlegetett fertőzési mutatót említette. – Az úgynevezett R-szám esetében nem egy diszkrét számról van szó, hanem egy olyan mutatóról, amit négy különböző elemből számolnak ki, és ezen elemek esetében is csak valószínűségekről lehet beszélni. Az adatokból levonható következtetések tehát bizonytalanságot hordoznak. A szakértők között ezért gyakran van vita arról, hogyan lehetne értelmezni a számokat – számolt be róla Kósa Lajos.

A Fidesz képviselője szerint a gazdaság újraindítása kapcsán is összetett problémákkal kell megbirkózni, ami nem mindig derül ki a nagy nyilvánosság számára, hiszen vannak olyan ágazatok is, amelyek jobban teljesítenek most, mint egy-két évvel korábban, tehát nagyon színes a kép, hogy milyen szegmensek mennyire lassultak le, és a sajtóban elsősorban a nehézségekről lehet olvasni.

– Ezen a területen ráadásul mindig politikai értelmezésekkel is lehet találkozni – vélekedett a politikus, példaként említve, hogy a baloldalon az önkormányzati rendszer összeomlásáról beszélnek, pedig nagyobb támogatást kapnak a helyhatóságok, mint a járvány előtt.

– Bizonyos teherviselést viszont kért tőlük a kormány, de nem abban a formában, hogy pénzt vett volna el az önkormányzatoktól, hanem bizonyos forrásokat az embereknél hagyott – mondta Kósa Lajos, példaként a parkolás ingyenessé tételét említette. – Ez valóban bevételkiesés az önkormányzatoknak az előzetesen tervezett számokhoz képest, de az ellenzéki vezetésű helyhatóságok nem hajlandóak belátni, hogy mindez nem a már meglévő tőkéjüket érinti – hívta fel a figyelmet a Fidesz képviselője, és hozzátette, ő azokkal ért egyet, akik azt mondják, az újraindítás után a magyar gazdaság fél éven belül magához fog térni.

Értelmezhetetlen a baloldal viselkedése

A baloldalnak az egészségügyi rendszer összeomlását emlegető kritikái kapcsán Kósa Lajos hangsúlyozta: – Az ellenzéki kijelentések 99 százaléka értelmezhetetlen. Nem világos, mire gondolnak, amikor azt mondják, hogy összeomlott az egészségügyi rendszer. Ha valami összeomlik, akkor az azt jelenti, megszűnik működni. Ha arról beszélünk, hogy összeomlik egy épület, akkor megsemmisülést értünk alatta. Semmi nem omlott össze hazánkban, hiszen működik az ország, a baloldalon mégis naponta kijelentik valamiről, hogy összeomlott – mondta a politikus, aki szerint csak a gyűlölet és a rosszindulat az, ami egyértelműen kiderül az ellenzék állításaiból.

– Először arról beszéltek, hogy nincs elég lélegeztetőgép, majd arról, hogy túl sok van. Ezután pedig a gépek árát kifogásolták. Az oltásellenes kampányukkal egyenesen az emberek életét veszélyeztették. Beterjesztettek egy, a keleti vakcinák elleni határozati javaslatot a parlament elé, most mégis beoltatják magukat az orosz és kínai oltóanyagokkal. Alacsonyabb fertőzésszám mellett tavaly tavasszal bezártak volna mindent, majd amikor beindult a harmadik hullám, hirtelen ki akartak nyitni mindent – emlékeztetett Kósa Lajos, és hozzátette: – Egy dolog biztos, ha a baloldalra hallgattunk volna, valóban összeomlott volna az ország.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.