Kovács Zoltán: A gyöngyöspatai eset nem ilyen egyszerű

Visszautasította a gyöngyöspatai iskolaügy kezelésével és a bírósági döntések állítólagos felülírásával kapcsolatos bírálatokat Kovács Zoltán a Politico honlapján megjelent olvasói levelében.

Forrás: MTI2020. 03. 04. 19:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszautasította a gyöngyöspatai iskolaügy kezelésével és a bírósági döntések állítólagos felülírásával kapcsolatos bírálatokat Kovács Zoltán a Politico honlapján megjelent szerdai olvasói levelében, amellyel a brüsszeli hírportálon közzétett egyik korábbi véleménycikkre reagált.

A szóban forgó cikk szerzője, Zeljko Jovanovic arról írt, hogy a jogerős gyöngyöspatai ítélet elleni felülvizsgálati kérelem Orbán Viktor miniszterelnök „újabb kísérlete arra, hogy teljesen a kormány ellenőrzése alá hajtsa az országot”.

Levelében a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár rámutatott, hogy Jovanovics a magyar kormány hangos bírálójának számító Soros György által finanszírozott Nyílt Társadalom Alapítványokhoz (OSF) tartozó Roma Kezdeményezések Iroda igazgatója, írásából pedig „számos fontos tényt kifelejtett”.

Kovács kiemelte, hogy a roma diákok iskolai szegregációja miatt megítélt összesen százmillió forintos kártérítés sokak igazságérzetét sértette Magyarországon, és a kormány ezért javaslatot tett egy alternatív megoldásra, amelynek értelmében a kárpótlásnak a képzésbeli hiányosságok pótlására kellene főként irányulnia.

„A szegregáció minden formájában rossz, és harcolunk is ellene. A gyöngyöspatai eset azonban nem ilyen egyszerű” – fogalmazott.

Leszögezte, hogy a szintén az OSF finanszírozásában részesülő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány „aktivista jogászai az érintett családok akarata ellenére folytatták az eljárást”. Hozzátette, a kártérítés kifizetése csődbe vinné az önkormányzatot, de a csoport láthatólag nem sok érdeklődést mutat a gyöngyöspatai emberek vagy gyerekeik oktatása iránt.

„Külföldi finanszírozású jogi aktivizmusuk csak megosztottságot eredményezett, nem pedig nagyobb igazságosságot” – összegzett az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.