Lánczi Tamás: Folyamatosan gyengül a '68-asok politikai ereje

Politikai hídfőállásaikat nagyjából azzal párhuzamosan veszítik el, ahogyan az Orbán Viktor által Tusnádfürdőn is megfogalmazott gondolatok teret nyernek – mondta a politológus a Karc FM-en.

Forrás: Karc FM2019. 07. 29. 20:43
TKS Lszl; ORBN Viktor
Tusványos - Orbán Viktor előadása Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétharmados választási győzelmek jelentettek aranyfedezetet az illiberalizmus mellett. Lánczi Tamás politológus a Karc FM rádióban megismételte: az úgynevezett '68-as nemzedéknek a politikában folyamatosan gyengül az ereje, de a kulturális vagy egyetemi világban továbbra is fontos pozíciókat birtokolnak. Politikai hídfőállásaikat viszont nagyjából azzal párhuzamosan veszítik el, ahogyan az Orbán Viktor által Tusnádfürdőn is megfogalmazott gondolatok teret nyernek.

A XXI. Század Intézet igazgatója kifejtette: „azt nem lehet elvitatni a 68-asoktól, hogy mégiscsak felforgatták a világot.” Az általuk meghirdetett eszmék a 80-as évektől kezdve elkezdték átformálni a társadalmat. Ez a modell és az elvek vannak ma már kifutóban. Azok, akik ma fiatalként a 68-asok nyomába szegődnek, szemmel láthatóan gyengébb eresztést képviselnek, mint elődeik.

„A POLITIKUS LUSTASÁGA ÉLETVESZÉLYES”

Magyarországon nagyon régen nincs már olyan politikai erő, amely képes lenne a kormányfővel azonos intellektuális színvonalon válaszolni Orbán Viktor gondolataira. Egyedül Gyurcsány Ferencnek van talán igénye arra, hogy egy zárt eszmerendszerbe rendezze a gondolatait és megpróbáljon alternatív valóságot felrajzolni. Ez viszont egy marginális csoportot leszámítva nem talál követőkre a magyar társadalomban.

Gyurcsány Ferenccel szemben például a Jobbik ahhoz sem vette a fáradtságot, hogy végighallgassa, értelmezze, elemezze a tusnádfürdői beszédet, ehelyett egy láthatóan előre megírt közleményben reagáltak. Lánczi Tamás a párt lustaságának tudja be, hogy semmitmondó válasz született, amely lustaság viszont a politikában az elemző szerint életveszélyes. (Korábban többek között Bálint Botond szociológus is beszélt arról a Karc FM-en, hogy a magyar ellenzék a látványos akciói mögött valójában megspórolja azt az intellektuális munkát, amellyel labdába rúghatna a kormányzásért vívott küzdelemben.)

TOTÁLIS LIBERALIZMUS

Lánczi Tamás szerint miközben itthon nincs érdemi reakció az ellenzék részéről, a magyar miniszterelnök intellektuálisan provokálja a nyugati értelmiségi és politikai közösséget. A politológus ugyan úgy látja, hogy ott is főként sablonos válaszok születnek, a régi kliséket ismételgetik, de „a szél fordulni látszik.” Az Orbán Viktor gondolataiban rejlő újszerűséget egyre többen veszik észre, értelmezik, és vesznek át belőle részeket saját politikájuk számára.

A XXI. Század Intézet igazgatója emlékeztetett: a nyugati liberalizmus eredetileg éppen a totális ideológiák lebontására szerveződött – az pedig a sors fintora, hogy eközben maga vált totálissá. Ma már az élet legapróbb területeit is szabályozni akarják, aki pedig nem engedelmeskedik, azt ellehetetlenítik, megbélyegzik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.