Lassan kocsmai szintre süllyed az ellenzék

A korábbi évekből újrahasznosított beszéd, komédiába illő javaslatok – ezek jellemzik most az ellenzéknek a 2020-as központi költségvetés országgyűlési vitájában nyújtott teljesítményét. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó közgazdász, Boros Imre szerint ebből is az látszik, hogy az ellenzék semmibe veszi az ország érdekeit.

2019. 06. 29. 7:12
null
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cinizmus és szakszerűtlenség – így értékelte lapunknak az ellenzék költségvetési vitában nyújtott teljesítményét Boros Imre közgazdász. Az első Orbán-kormány minisztere szerint egy felelősen politizáló politikai erőtől elvárható lenne, hogy a költségvetési fegyelem betartása mellett adjon jobbító ötleteket, építő kritikát gyakorolva a kormány tevékenységére.

Ismert, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy fogalmazott: a jövő évi költségvetés vitája bizonyította az ellenzék komolytalanságát és alkalmatlanságát.

Hollik István kormányszóvivő aznap este a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában arról beszél: az ellenzék még az alapvető számszaki egyezésekre sem ügyel, olyan módosító javaslatokat nyújtottak be a költségvetési törvény tervezetéhez az Országvédelmi Alappal kapcsolatban, amely összegében annak kétszeresére rúgott.

– Az ellenzék megnyilvánulásai mellőznek mindenfajta szakszerűséget, helyette rágalmakra és nyilvánvaló tények tagadására építenek. Ez utóbbira példa, hogy a kormány az elmúlt években sokat tett a családokért. Mutasson nekem egy olyan felszólalást, ami akár a részterületekről, akár az egészről elismerően szól – mondta Boros Imre.

Varga Mihály átadja a költségvetés tervezetét, amit az MSZP és a Jobbik most szét akar zilálni
Fotó: Kurucz Árpád

A közgazdász kiemelte, hogy az ilyen és ezekhez hasonló megnyilvánulások azt jelentik, hogy az ellenzékiek tesznek az országra. Boros Péter szerint felháborító volt a szocialista Tóth Bertalan hozzáállása a költségvetési vitához.

Emlékeztetett: az MSZP elnöke olyan beszédet mondott el az Országgyűlés pulpitusáról, amelynek egyes részei megegyeztek egy két évvel ezelőtt elmondott beszédével.

A költségvetési törvény fontosságát mutatja az is, hogy a pártok vezetői külön elmondhatják az ország következő évi pénzügyeivel kapcsolatos gondolataikat.

– Ha már nem ért a témához, akkor megkérhetett volna egy baloldali közgazdászt, hogy írjon egy zengzetes beszédet. Ehelyett fogta a 2017-es sajtcetlijét, és szóról szóra felmondott belőle bizonyos paneleket – tette hozzá Boros Imre.

A közgazdásznak a Jobbikról is lesújtó a véleménye: Jakab Péter, az ellenzéki párt képviselője ugyanis egy olyan módosító indítványt nyújtott be, amely százezer forintot különített volna el a költségvetésből egy, a miniszterelnököt ábrázoló szobor felállítására. A képviselő javaslata nyilvánvalóan egy otromba tréfa volt, amit Kövér László házelnök nem díjazott: a házszabályban rögzített jogával élve elutasította a komolytalan tartalmú dokumentumot, ami rendkívül ritkán fordul elő az Országgyűlésben.

– A Jobbikból az a minimális szakértelem is elpárolgott, ami még volt mögöttük. Akik ott maradtak, azok megélhetési játékosok – fogalmazott Boros Imre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.