Lendvai az őszödi beszédről: morális és taktikai hiba volt

Gyurcsány Ferenc rosszul tette, hogy zárt körben mondta el a saját korábbi kormányzásáról szóló beszédet, mivel annak az Országgyűlésben lett volna a helye – mondta Lendvai Ildikó az őszödi beszéd elhangzásának 14. évfordulóján az Origónak.

Forrás: origo.hu2020. 05. 26. 9:10
Gyurcsány Ferenc; Lendvai Ildikó; Bajnai Gordon
Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc - egy ölelés 2009-ből Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lendvai Ildikó kifejtette, hogy Gyurcsány Ferenc rosszul tette, hogy zárt körben mondta el a saját korábbi kormányzásáról szóló beszédet, mivel annak az Országgyűlésben lett volna a helye. „Persze a káromkodásokat leszámítva” – tette hozzá. Az MSZP volt elnöke szerint azért döntöttek amellett, hogy a parlamentben megerősítik a bizalmat a miniszterelnök mögött a bizalmi szavazáson, mert az akkori kormány „elkötelezte magát a nagy ellátórendszerek átalakítása mellett” (ezek megszorításokat jelentettek a gyakorlatban) – írja az Origo.hu.

Úgy vélték: ha megvonják a bizalmat, akkor azt sugallják, hogy a reformkényszerre is nemet mondanak, és a reformok iránti elkötelezettség is léket kapott volna.

Az MSZP volt vezetője arról is beszélt, hogy a párton értelemszerűen rajta maradt a beszéd bélyege, de a 2010-es választási vereségben sokkal nagyobb szerepet játszottak a 2006-ban meghozott megszorító intézkedések és a 2008-ban kezdődő gazdasági világválság. A Gyurcsány-kormány népszerűsége a 2006-os megszorítások után egyébként már a beszéd nyilvánosságra kerülését megelőzően elkezdett csökkeni, így a nyilvánosságra kerülés csak tartósította ezt a helyzetet – tette hozzá. Lendvai Ildikó kijelentette, persze elképzelhető, hogy akár morális, akár taktikai okokból lehetett volna jobb döntést hozni azokban a napokban az MSZP szempontjából is, de már elviselték a lépéseik politikai következményeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.