Letartóztatták Joób Mártont és közvetlen munkatársát

A letartóztatást többek között azért indítványozták, mert fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye.

Forrás: delmagyar.hu2020. 07. 30. 12:13
null
A polgármester tanácsnokát bűnügyi felügyelet alá helyezhetik Fotó: Délmagyarország/Frank Yvette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványára harminc napra letartóztatásba helyezte Joób Márton és közvetlen munkatársát. Törő Sándor főügyészhelyettes reggeli közleményéből kiderül, hogy az áfacsaló bűnszervezet tagjainak letartóztatását többek között azért indítványozták, mert fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye – tájékoztatott a delmagyar.hu.

Ezen felül a gyanúsítottak egy része, ahogy tudomást szereztek az eljárásról, bizonyítékokat próbált meg eltüntetni, terhelő adatokat tartalmazó adathordozót próbált meg hamis nyilatkozattal kivonni a bizonyítékok köréből, továbbá egy, a vádlottakra nézve kedvezőtlen vallomást tevő személyt próbáltak meg vallomása megváltoztatására rábírni.

A főügyészség közölte, hogy a megalapozott gyanú szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó, a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű cég valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A cég a szórólapterjesztést négy megyében végezte, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal.

Költségei fedezésére, valamint azért, hogy kevesebb áfát kelljen fizetnie három különálló számlázási láncot alkotó cégcsoporttól fogadott be fiktív számlákat. Ennek a számlázási láncnak a tagjai kizárólag fiktív számlák kibocsátására jöttek létre. A bűncselekményt úgy próbálták leplezni, hogy a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsájtásért járó jutalékok levonása után a fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez.

Az eddigi adatok szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot. A nyomozás során gyanú merült fel arra is, hogy a bűnszervezet tetején álló cég vezetőjének másik, építőipari tevékenységgel foglalkozó cége is fogadott be fiktív számlákat, mintegy hárommillió forint adótartammal. A főügyészség azt is írta, hogy a gyanúsítottakra 5-től 20 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Igaz, a főügyészség közleménye nem nevezi meg a bűnszervezet tetején álló gazdasági társaság vezetőjét, illetve a cégeket sem, ám Joób Mártonnak a szegedi önkormányzati képviselőnek a város hivatalos honlapjáról is elérhető vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy ő az ügyvezetője a Műsorkalauz Kft.-nek, amelynek a fő tevékenységi köre a reklámügynökségi tevékenység, és szintén ügyvezetője a Sálem Kft.-nek, amely építőipari tevékenységet folytat a céginformációs adatbázis adatai szerint.

Szanka Ferenctől, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivőjétől megtudtuk, hogy délelőtt a cégvezető, azaz Joób Márton, valamint közvetlen munkatársa letartóztatásáról döntött a nyomozási bíró, a többiek sorsa a nap folyamán dől el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.