Már két épület is az SZFE diákjainak a kézére került

Elsejétől teljes egészében mi irányítjuk az egyetemet. Muszáj, hogy szót értsünk – hangoztatta Vidnyánszky Attila a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, miután bejelentette, hogy két új rektorhelyettest nevezett ki az intézmény élére. A hírre az egyetem diákjai újabb épületet foglaltak el.

Magyar Nemzet
2020. 10. 01. 16:56
null
Budapest, 2020. szeptember 6. Résztvevõ a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem (SZFE) Szentkirályi utcai épületénél az SZFE és a Parlament között szervezett élõláncon 2020. szeptember 6-án. Élõlánccal tiltakoztak az SZFE modellváltása, autonómiájának elveszítése ellen az intézmény hallgatói és szimpatizánsok ezen a napon Budapest belvárosában. Az élõlánc tagjai kézrõl kézre adták azt a chartát, amelyet délelõtt az egyetem szenátusa írt. A Charta Universitasban rögzítették azokat az alapelveket, amelyek mentén el tudnák képzelni az együttmûködést az Innovációs és Technológiai Minisztériummal. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök reggel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) diákjai újabb épületet foglaltak el, ezúttal a VIII. kerületi Szentkirályi utcában lévő Film- és Médiaintézetet. A Vas utcától mindössze pár utcasaroknyira található egyetemi épület bejáratát a szokásos piros-fehér szalaggal kerítették körbe.

Az újabb épületfoglalás közleményük szerint válasz volt arra, hogy Novák Emil filmrendező lett az SZFE általános rektorhelyettese, Zalán János színész, producer pedig oktatási rektorhelyettesként dolgozik csütörtöktől,

amit még szerda este jelentett be Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az M5 kulturális csatornán. Az egyetem eddigi vezetésének felmondási ideje szerdán járt le. A műsorban elhangzott: a kuratórium kedden Szarka Gábor személyében új kancellárt nevezett ki, őt azonban a hallgatók nem engedték be az egyetemre. A hallgatói önkormányzat továbbra is illegitimnek tekinti a kuratórium működését, döntéseit nem fogadja el.

Vidnyánszky Attila minderre reagálva hangsúlyozta: a kuratórium jogszerűen működik, döntései megfelelnek a szabályoknak.

Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az egyetemen egy szűk kisebbség az, amelyik elzárkózik és hatással van a többségre. Mint mondta, a diákok a politika eszközeivé váltak, a baloldal pedig reménysugárként tekint az SZFE-n kialakult helyzetre. Vidnyánszky Attila szerint a hallgatók azt kockáztatják, hogy érvénytelenné válik ez a félév. – Fájó lesz a kijózanodás – fogalmazott arról, amikor a hallgatók majd mindezzel szembesülnek.

A kuratórium elnöke hangsúlyozta:

mindent el fognak követni, hogy normalizálódjon a helyzet, ha nem megy az egyetemen, akkor más helyszínen indítják be az oktatást,

azonban, mint mondta, reménykedik abban, hogy az elkövetkező napokban sikerül az álláspontjaikat közelíteni. A jövő héten leülnek tárgyalni, szeretnének egyeztetni az egyetem filmes és színházi részén dolgozókkal. – Elsejétől teljes egészében mi irányítjuk az egyetemet. Muszáj, hogy szót értsünk – hangoztatta Vidnyánszky Attila, aki az esetleges félreállására vonatkozó kérdésre azt mondta: sok támogatást kap, és úgy gondolja, hogy ezt végig kell csinálnia.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.