Megfeszített erővel dolgoznak a határrendészek

Szerbiában nem csökken az Európa felé tartó illegális bevándorlók száma, de a magyar rendvédelmi szervek határvédelmi szolgálatának köszönhetően az utóbbi hetek erősödése után valamivel csökkent a déli határainkra nehezedő migrációs nyomás. Fellélegezni azonban nem lehet, a bűnügyi felderítés adatai szerint déli szomszédainknál legalább hatezer, többségében szír és afgán menekült vár arra, hogy Magyarországon keresztül eljusson az Európai Unió nyugati részébe.

Végh Attila
Forrás: police.hu2021. 04. 19. 14:02
null
Röszke, 2016. március 19. A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítõ egyik katona és egy rendõr járõrözik a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes mûszaki határzár mellett 2016. március 19-én. MTI Fotó: Ujvári Sándor Fotó: Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság heti bontásban kiadott migrációs adatainak az elemzéseiből kiderült, a 2021. április 11. és 18. közötti héten egy előző, két hónapos fokozott nyomást követően csökkent a határsértéssel és az illegális migrációval kapcsolatos jogsértések száma Magyarországon.

Telített a balkáni migrációs útvonal

A bűnügyi felderítés információi és a rendőrség értékelő, elemző vizsgálatai alapján ennek oka nem az Európa felé tartó, szerb területen rekedt illegális bevándorlók számának a csökkenése, a balkáni útvonal felől ugyanis folyamatosan érkezik az utánpótlás. A magyar határvédelemmel kapcsolatos rendőri munka, a feszes szolgálatellátás és a megfelelő átcsoportosításokkal kialakított védelmi rendszer eredményeképpen a műszaki zár nélküli zöldhatár is szinte hermetikusan zár. Az a jogsértő, akinek mégis sikerül átsurranni az államhatár vonalán, az ország nyugati határáig érvényes mélységi ellenőrző pontokon, illetve a mozgó járőrszolgálati ellenőrzéseken kénytelen feladni a terveit. A magyar rendőrség eredményességét jelzi, hogy egyre kevesebben próbálkoznak, ráadásul a kockázat miatt egyre drágábbak az embercsempészetre vállalkozó sofőrök, a migránsok nagy része már nem tudja megfizetni ezt az illegális „szolgáltatást”. A magyarországi ítélkezési gyakorlat is egyre nagyobb visszatartó erő, a tetten ért, elfogott, bíróság elé állított embercsempészek nem ússzák meg ténylegesen kiszabott, legalább kétéves börtönbüntetés nélkül, a hatóság pedig minden esetben elkobozza a jogsértésre használt autókat is.

Fotó: Országos Rendőr-főkapitányság

Hermetikus a határzár

Az év 15. hetében a déli határokat védő rendőrök és katonák 1534 esetben intézkedtek az államhatárral kapcsolatos jogsértések miatt. Idén csak január második hetében és február közepén volt kisebb a migrációs nyomás, amikor a hideg, fagyos időjárás miatt próbálkozott kevesebb illegális bevándorló a határsértéssel. Az elmúlt héten a Készenléti Rendőrség határvadászai és a Magyar Honvédség az ideiglenes biztonsági határzár kerítését védő alakulatai 669 migránst értek tetten, miközben megkíséreltek átjutni a kerítésen. 849 illegális bevándorlónak csak a kerítés megkerülésével, a zöldhatáron át sikerült bejutnia Magyarország területére. Nagy részüket azonban már a határ öt kilométeres körzetében elfogták a megyei rendőr-főkapitányságok határrendészei, a többiek a mélységi ellenőrzés során buktak le, senkinek nem sikerült eljutnia Ausztria felé. Az embercsempészek ezen a héten nem voltak aktívak, 16 gyanúsított ellen kezdeményeztek eljárást a hatóságok, mindannyian letartóztatásban várhatják sorsuk alakulását.

Lefoglalják a csempészautókat

Fotó: Police.hu

A legtöbb migránst a múlt héten egy szlovák sofőr próbálta meg átcsempészni az osztrák határ felé, az illegális bevándorlók Hercegszántó közelében szökhettek át a zöldhatáron. Pár órával a határsértés után a járőrök április 18-án 16 óra 13 perckor az M9-es autóút Tolna megyei szakaszán, Bogyiszló térségében ellenőriztek egy a korábban a határ közelében észlelt szlovák rendszámú személygépkocsit. A járműben a csempész hat, magukat szír állampolgárnak valló személyt szállított. A migránsok személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A sofőrt, valamint az utasait is elfogták és előállították. Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályok értelmében kiutasították az országból. A jármű vezetőjével szemben embercsempészés gyanúja miatt eljárást indult, hatmillió forintot érő autóját lefoglalták.

Három év börtön vár az ukrán embercsempészre

A Komáromi Járási Ügyészség április 19-én vádiratot nyújtott be minősített embercsempészés bűntette miatt azzal az ukrán állampolgárságú férfival szemben, akit segítői telefonnal, GPS-koordinátákkal, térképpel láttak el a migránsok szállításához. Ő is egy szlovák rendszámú autóval, egy csempészbanda megbízásából vitt még februárban négy szír migránst, háromszáz eurót kapott minden embertől a fuvarért. Bécs volt a célállomás, a sofőrt a szállítás közben egy ausztriai férfi – nagy valószínűséggel egy korábbi szír menekült – folyamatosan utasította arra, hogy milyen irányba haladjon, a migráns személyeket milyen címre szállítsa, ennek érdekében GPS-koordinátákat közölt vele, térképet küldött a mobiltelefonjára. A vádiratban az ügyészség indítványozta, hogy a Komáromi Járásbíróság a férfi letartóztatását az ügydöntő határozatáig tartsa fenn. Kérték azt is, hogy ha az elkövető az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, három év börtönbüntetésre, három év közügyektől való eltiltásra és hat év kiutasításra ítéljék.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.