Molnár Zsolt védi a mundér becsületét

Várhatóan még az előválasztási cirkusz előtt felfalja saját magát a gyurcsányista baloldali összefogás, az MSZP pártigazgatója a szövetséget terhelő súlyos konfliktusokat nem említve mégis arról beszélt egy interjúban, hogy nincs háborúskodás az MSZP és a DK között.

Magyar Nemzet
2021. 07. 10. 14:42
MOLNÁR Zsolt
Budapest, 2018. június 5. Molnár Zsolt, az MSZP vezérszónoka az egyes törvényeknek a jogellenes bevándorlás elleni intézkedésekkel kapcsolatos módosításáról szóló törvényjavaslat, azaz a "Stop Soros" vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 5-én. A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott törvénycsomaggal a kormány meg akarja akadályozni, hogy Magyarországból is bevándorlóország legyen. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán

Várhatóan még az előválasztási cirkusz előtt felfalja saját magát a gyurcsányista baloldali összefogás, az MSZP pártigazgatója a szövetséget terhelő súlyos konfliktusokat nem említve mégis arról beszélt egy interjúban, hogy nincs háborúskodás az MSZP és a DK között.

Azok, akik törésvonalakat hoztak létre az elmúlt években, már nincsenek az MSZP kötelékében – mondta a párton belüli légkörről a 168.hu-nak adott interjújában Molnár Zsolt.

Noha a jelek szerint még az előválasztási cirkusz előtt összeveszhetnek a balliberális pártok, az MSZP pártigazgatója

igyekezett úgy előadni a történteket, mintha nem terhelnék súlyos konfliktusok a baloldali összefogást.

Az elmúlt hetekben zajlott kizárásokról és kilépésekről szólva elmondta: szerinte Molnár Gyulának a személyes döntése volt, hogy melyik frakcióba akar beülni. Azzal, hogy a DK mellett döntött, az MSZP alapszabályának ellentmondott, így összeférhetetlenné vált a párttagsággal. Szakács László ugyancsak önként vállalta, hogy a DK frakcióját fogja erősíteni, Lévai Katalin még a fegyelmi eljárás alatt kilépett, Mokrai Mihály esetében nem volt más lehetőség, mint a kizárás, miután átült a DK frakciójába – magyarázta.

Mint emlékezetes, az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa júniusban egyhangú határozattal döntött Molnár Gyula pártból való kizárása mellett, mert a testület szerint Molnár „súlyosan megsértette az MSZP integritását és a kongresszus által elfogadott stratégiáját”.

A kizárt pártigazgató ugyanakkor egészen másként emlékezett,

azzal érvelt, hogy a DK-frakcióhoz való csatlakozási szándékának bejelentése éppen egy elnökségi döntés következménye volt. Ennek ő maradéktalanul eleget tett, ám saját bevallása szerint

nem állt szándékában, hogy harmincéves tagság után elhagyja a pártot.

Arra a kérdésre, nem ártanak-e a pártnak a sorozatos kilépések, Molnár Zsolt úgy felelt: „Vezetőként el tudom fogadni, hogy vannak olyanok, akik nem ebben a politikai közösségben képzelik el a jövőjüket. Elfogadhatóbbnak tartom viszont, ha még az előválasztás előtt határoznak erről, nem pedig azt követően, mandátummal a kezükben.”

Korábban megírtuk,

egyre több jel utal arra, hogy a DK és a Jobbik szoros összefogása megpróbálja háttérbe szorítani a többi pártot,

ez történt például Baján, ahol arra derült fény, hogy a momentumos városvezetés a Gyurcsány–Jakab-tandem helyi erőinek baráti tüzében küzd a megmaradásért. Durván egymásnak estek a baloldal pártjai Salgótarjánban is, ahol pedig a momentumos aspiráns szapulta nyilvánosan a DK-s jelöltet, mire az MSZP helyi elnöke felháborodott. Bebizonyosodott, hogy a DK még a sajátjait sem rest kíméletlenül ledarálni: Gyurcsányék több helyen is úgy léptették vissza jelöltjüket az előválasztáson, hogy az érintett ezt nem szerette volna. Mástól pedig azért vonták meg a támogatást, mert az illető visszautasította, hogy egy esetleges egyéni győzelem esetén a párt frakciójába üljön be.

Világosan látszik tehát, hogy

az egyetlen erő, ami összetartja őket a baloldali pártokat, az a hatalom megszerzésének lehetősége.

Arra a felvetésre, hogy a DK nem először halássza el az MSZP fősodorbeli politikusait, Molnár Zsolt úgy válaszolt: a két párt között nincsen háború, sőt harag sincs. – A DK nyilvánvalóan arra törekszik, hogy ők legyenek az ellenzék vezető ereje az előválasztás után. Azon politikusok esetében, akik körül elfogyott a levegő az MSZP-n belül, logikusnak tűnhet, hogy más pártban, akár a DK-ban keresnek új otthont – fogalmazott.

Molnár Zsolt beszámolt arról is, hogy az előválasztáson félmillió körüli részvételre számít, és Hiller Istvánnak, Varju Lászlónak, Szabó Tímeának, valamint Márki-Zay Péternek várhatóan nem lesz kihívója.

A 2022-es választás kapcsán azt mondta: minden idők legdurvább, legkegyetlenebb kampánya várható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.