NASAMS légvédelmi rakétarendszert kap a Magyar Honvédség

Eldőlt, hogy milyen korszerű, nyugati légvédelmi rakétarendszer váltja le a több mint negyvenéves Kubokat a Magyar Honvédségnél. Az amerikai–norvég fejlesztésű NASAMS rendszer elemei 2023-ban érkeznek meg Magyarországra. A XXI. századi színvonalat képviselő fegyverrendszer nagyobb területet, hatékonyabban tud majd védelmezni, mint szovjet elődje.

2020. 11. 19. 9:59
Raytheon Company AMRAAM-Extended Range Missile
An AMRAAM-Extended Range missile is fired from a NASAMS launcher, successfully engaging and destroying a target drone during a flight test at the Andoya Space Center in Norway. (PRNewsFoto/Raytheon Company) Fotó: PR NEWSWIRE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NASAMS légvédelmi rakétarendszereket vásárol a norvég Kongsberg és az amerikai Raytheon cégektől a Magyar Honvédség – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága.

A közlemény szerint a korszerű rövid, illetve közepes hatótávolságú, földi telepítésű légvédelmi rendszerek szolgálatba állításával a haderő XXI. századi színvonalon nyeri vissza azt az oltalmazási képességét, amelyet a rendszerváltás utáni leépítésekkel vesztett el. Kiemelik: az 1976 óta szolgálatban álló, most leváltandó szovjet Kub légvédelmi rakétakomplexumokhoz képest az új eszközökkel sokszorosára nő az védhető terület nagysága és ugyancsak sokszorosára emelkedik az egyidejűleg megsemmisíthető célok száma, azaz a légvédelem harci lehetősége. A NASAMS ezen túlmenően olyan légi támadó eszközökkel – például pilóta nélküli repülőgépek (drónok), illetve csapásmérő robotrepülőgépek – is fel tudja venni a küzdelmet, amelyek ellen a honi légvédelem eddig nem, vagy csak rendkívül korlátozott képességekkel rendelkezett.

– Magyarország légterének védelmében kulcsszerepet játszanak azok a korszerű, földi telepítésű légvédelmi rakétarendszerek, melyeket 2023-tól kap meg a honvédség. Történelmi lépésről van szó, hiszen a magyar légvédelem mintegy négy évtizede nem esett át ilyen arányú fejlesztésen. A NATO-ban elterjedt, az amerikai főváros védelmét is biztosító NASAMS rendszerekkel a szövetségi követelményeknek leginkább megfelelő megoldást választottuk – nyilatkozta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

Az amerikai–norvég közös fejlesztésű NASAMS rendszer elsősorban a magyar légierő JAS–39 Gripen vadászbombázókhoz is rendszeresített, az amerikai AMRAAM AIM–120 közepes hatótávolságú, radar önirányítású rakéták köré épül. Magyarország az augusztusban aláírt szerződés értelmében százhúsz közepes és hatvan darab megnövelt hatótávolságú rakétát vásárol. Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma még májusban engedélyezte a légvédelmi rakéták, valamint a hozzá tartozó pótalkatrészek, műszerek, oktatási anyagok és kiképzési szolgáltatások esetleges eladását. A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség honlapjára akkor felkerült közlemény szerint a fegyvereladásról értesítette az USA kongresszusát is. A közlemény azt is rögzítette, hogy a javasolt eladás javítja Magyarország védelmi képességét. Hozzátették: amennyiben létrejön az üzlet, akkor a szerződést az arizonai Tucsonban működő hadiipari vállalatnak, a Ray­theon Missile Systemsnek, a rakéták gyártójának kell teljesítenie. A hazánknak szánt AMRAAM-ER új fejlesztés, a korábbi változathoz képest nagyobb és erősebb hajtóművet, kifinomultabb irányítást kapott. Az első külföldi megrendelő Katar volt 2019-ben.

Mint azt korábban megírtuk, ezzel a lépéssel hazánk felújítja és modernizálja légvédelmi képességeit, valamint lehetővé teszi az áttérést az örökölt, jelenlegi szovjet rendszerről. Ezenkívül Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi katonai értékesítési programon keresztül azon dolgozik az Egyesült Államokkal, hogy beszerezze az amerikai AMRAAM-rakétákat. Az ügylet külföldi katonai értékesítési és közvetlen kereskedelmi értékesítési elemei együttesen mintegy egymilliárd dolláros befektetést jelentenek Magyarország biztonságának jövőjébe.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.