Nem a sértettek szégyene a kapcsolati erőszak

Ha egy nő fenyegetve érzi magát egy kapcsolatban bármikor segítséget kérhet a rendőrségtől.

Forrás: police.hu2021. 01. 16. 20:02
ORFK kapcsolati erőszak kampány plakátja
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a te szégyened címmel indított bűnmegelőzési kampányt idén januárban a rendőrség. A koronavírus miatt elrendelt korlátozások, összezártság sok családban okozott feszültséget, konfliktushelyzetet. Hogy ez ne torkolljon erőszakba, vagy ha már elérte ezt a szintet, meg lehessen akadályozni az erőszak folyamatosságát

a rendőrök arra biztatják az áldozatokat vagy a kapcsolati erőszakról tudomást szerző rokonokat, ismerősöket, hogy értesítsék a hatóságot.

Kapcsolati erőszaknak a törvény szövegezése szerint bárki lehet elkövetője és elszenvedője is. A statisztika viszont azt mutatja, szinte százszázalékosan a nők az áldozatok. Az Országos Rendőr-főkapitányság tapasztalatai szerint a kapcsolatban megalázott nők sok esetben saját szégyenüknek, hibájuknak is tartják, hogy egy jól induló párkapcsolat elvezetett az erőszakig, ezért inkább nem panaszkodnak, eltitkolják mi történik négy fal között.

A hatályos jogszabályok a kapcsolati erőszak vonatkozásában a testi sértés szintjét el nem érő – konkrét fizikai bántalmazás nélküli – a sértett emberi méltóságát súlyosan sértő erőszakos magatartást és a gazdasági ellehetetlenítést is büntetik.

Ez azt jelenti, hogy ha egy élettársi vagy házastársi kapcsolatban fenyegetés ér valakit vagy megfosztják szabadságától, elveszik a pénzét már az is bűncselekménynek minősül, súlyosabb megítélés alá esik, ha ezt a kapcsolati erőszak megvalósítója rendszeresen követi el.

Végh József kriminálpszichológus szerint a kapcsolati erőszak áldozatainak nagy többsége saját magát is felelősnek tartja a testi és lelki bántalmazásért. A büntető eljárás tárgyát képező cselekmények előzményeinek vizsgálata rendre kimutatja, a meg nem oldott vagy az erőszakkal megoldott konfliktusok után mindig marad az erőszaktevőben és az áldozatban egy kis feszültség. Emiatt egy következő vitahelyzetben már magasabb hőfokról indítják a folyamat kezelését, egyre erősebb, durvább lesz az erőszak, egy sértegetés, csúfolódás így alakulhat át bántalmazássá.

A szakértő szerint a vírus okozta veszélyhelyzetben a bezártság azért lehet veszélyes, mert nem minden kapcsolatot erősít meg az összezártság, a közösen elszenvedett és leküzdött krízishelyzet.

Ha egy kapcsolat függőséggel, félelemmel, ellentétekkel telített, ott egyre súlyosabb konfliktusok fogják jellemezni a viszonyt, azt már belülről nem tudják megoldani a problémás kapcsolatban levők, ilyenkor életet menthet a külső segítség, a rendőrség bevonása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.